Руски дипломат и по-точно първият секретар на руското посолство в

...
Руски дипломат и по-точно първият секретар на руското посолство в
Коментари Харесай

Първият секретар на руското посолство у нас разследван за шпионаж

Руски посланик и по-точно първият секретар на съветското посолство в София е разследван за осъществяване на шпионска активност у нас. Това излиза наяве от известие на пресцентъра на прокуратурата. Според него основният прокурор Сотир Цацаров е уведомил на 25 октомври външния министър Екатерина Захариева за следствие на прокуратурата по сигнал на ДАНС за шпионска активност в България от страна на съветски жител, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

Спецпрокуратурата е удостоверила напълно обстоятелствата в сигнала на ДАНС. Установено е било, че през септември 2018 година, в продължение на близо година, жител на Руската федерация е осъществявал разследваща активност, като е провеждал регулярни тайни срещи с български жители, в това число и с управителен чиновник, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, Европейски Съюз и НАТО, написа в известието на прокуратурата

Целта на срещите е била придобиване с разследваща цел на информация, представляваща държавна загадка, в това число и посредством оферти за материални облаги. Установено е било, че съветският жител има статут на посланик, упълномощен у нас - първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

От прокуратурата изясняват, че съгласно член 31 т.1 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки, " дипломатическият сътрудник се употребява с имунитет във връзка с наказателната пълномощия на приемащата страна ". По тази причина, макар съществуването на учредения за привличането му в качеството на обвинен, наказателното произвеждане против съветския жител е спряно, тъй като е с имунитет, прецизират от държавното обвиняване.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР