Руската телевизионна журналистка Марина Овсяникова е била задържана от полицията

...
Руската телевизионна журналистка Марина Овсяникова е била задържана от полицията
Коментари Харесай

Телевизионната журналистка, протестирала срещу войната в руски ефир, е задържана

Руската телевизионна журналистка Марина Овсяникова е била арестувана от полицията покрай дома си в Московска област. Това оповестиха тя и нейният юрист в неделя вечерта.

Овсянникова стана известна със своя антивоенен митинг на 14 март, когато нахлу по време на ефир в телевизионото студио на новинарската стратегия „ Время “ на съветския Първи канал. Тя държеше афиш с надпис „ Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Те ви лъжат ”. Също по този начин извика "Спрете войната. Не на войната ".

В неделя Овсянникова написа в Инстаграм, че е отведена в полицейското ръководство в столичния квартал Красноселски. По-късно тя написа, че е била упрекната в „ дискредитиране на дейностите на съветската войска “ по време на изявление, което даде в поддръжка на опозиционния политик Иля Яшин. Той е под арест за хипотетично разпространяване на погрешна информация за съветската войска.

Преди седмица Овсяникова провежда независима стачка на фона на Кремъл, като разпъна афиш с надпис „ Путин е палач, бойците му са фашисти “ и фотоси на деца, убити в Украйна. Тогава тя не е била арестувана.

Овсянникова, която беше продуцент на Първи канал по време на митинга си през март, разгласява на 11 април първия си материал по тематиката в онлайн изданието на Die Welt.

В текста, озаглавен „ Руснаците се опасяват “, са разказани последствията от нейния митинг. След него тя беше арестувана и санкционирана с 30 000 рубли (около 500 долара) от съда за апел към противозаконни митинги.

Овсянникова подаде оставка от Първи канал и прекара няколко месеца в чужбина, в това число в Украйна, като от този момент неведнъж е осъждала войната. В продължение на три месеца тя се образова в немското издание на Die Welt. В началото на юли журналистката разгласи връщането си в Русия.

Кремъл ускори арестите и преследването на публицисти, деятели и други, които оспорват версията на Москва за нашествието в Украйна. Правителството я назовава „ специфична интервенция “, а не война.

39-годишният Яшин е прям критик на Кремъл и един от дребното видни опозиционни политици, които към момента са в Русия след вълна от репресии против поддръжници на затворения опозиционер Алексей Навални и хора, които са говорили против съветската инвазия в Украйна.

Яшин е бил глобяван четири пъти през последните седмици по обвинявания в дискредитиране на съветската войска поради откритото му опълчване на войната в Украйна. Той сподели предишния месец след ареста си по обвиняване в непокорство, че не изключва против него да бъде формирано наказателно дело, откакто излежи присъдата си. Яшин сподели още, че управляващите се пробват да го принудят да напусне Русия, като той отхвърля да го направи.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР