Руската рубла поскъпна спрямо долара до най-високо ниво от средата

...
Руската рубла поскъпна спрямо долара до най-високо ниво от средата
Коментари Харесай

Ръст на рублата и на руската фондова борса заради високите петролни цени



Руската рубла нарастна по отношение на $ до най-високо равнище от средата на 2020 година, до момента в който растящите петролните цени способстваха за рекордни равнища на фондовите показатели на Московската борса.

По време на следобедната търговия в четвъртък съветската валута набъбна с 0,6% по отношение на $ към 71,54 рубли, достигайки най-високо равнище от края на юли 2020 година Руската валута нараства с 0,6% и по отношение на еврото към 83,01 рубли.

Руските финансови активи получиха подтик от цените на петрола, съществена износна суровина за страната, които продължава да се покачват и през днешната търговия, откакто Международната енергийна организация съобщи, че рекордни цени на природния газ ще покачат търсенето на нефт. В същото време пък Саудитска Арабия отхвърли апелите за в допълнение повишение на петролните добиви от страните-производителки във формата " ОПЕК + ".

Според калкулации на банката Sberbank CIB по-високите цени на газа биха могли да оказват помощ за повишаване на рублата през идната година към осреднено равнище от 68,3 по отношение на $, което би представлявало с 2,5% по-силно покачване по отношение на досегашните прогнози.

Рублата евентуално ще получи спомагателна поддръжка от по-високите лихвени проценти в Русия, защото се чака централната банка да затегне паричната си политика (да увеличи лихвените ставки), откакто инфлация се форсира до 7,63% на годишна база - най-висока инфлация от февруари 2016 година

Участниците на финансовите пазари чака Руската централна банка да увеличи главната си рента от настоящите 6,75% с най-малко 25 базисни пункта на идващото си съвещание на 22 октомври.

Ръст бележат и съветските фондови показатели на Московската борса.



Руският показател MOEX, основан в рубли, доближи в четвъртък рекордно високо равнище от 4292 пункта, преди да върне леко обратно към 4286, само че с растеж за деня от 1%. Индексът RTS, деноминиран в долари, пък се увеличи с 1,38 пункта до Руските фондови показатели се покачиха.

Руският показател MOEX въз основата на рубла доближи рекордно високо равнище от 4,292.689, преди да понижи облагите, с цел да се търгува на 4,286.7, което е растеж от 1% за деня. Индексът на RTS, деноминиран в долари, се увеличи с 1,38 пункта до 1,887,9 пункта.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР