Руската рубла парира загубите си от началото на април и

...
Руската рубла парира загубите си от началото на април и
Коментари Харесай

Рублата поскъпва към двуседмичен връх след телефонния разговор между Байдън и Путин



Руската рубла парира загубите си от началото на април и в сряда нараства към двуседмичен връх по отношение на щатския $, откакто извършеният ден по-рано оказа помощ за известно намаляване на терзанията за идни нови американски наказания по отношение на Москва.

В началото на европейската търговия съветската валута нараства с 0,4% към 75,65 рубли за едни щатски $, като по-рано денем доларът доближи двуседмични дъно от 75,45 рубли - най-ниски равнище от 31-ви март насам.

Във вторник Байдън прикани Путин да понижи напрежението, провокирано от скупчването на съветски войски по украинската граница, и предложи среща на върха на двата водачи на " неутрална територия " в опит да изгладят множеството разногласия сред Вашингтон и Москва.

Ройтерс цитира VTB Capital да показва, че пазрите са възприели предлагането на Байдън за среща с Путин " като знак за деескалация на неотдавна засиленото напрежение по отношение на обстановката в Източна Украйна ".

Според съветската капиталова банка рублата евентуално ще се търгува в границите на 75,30-76,40 за $ през идващите дни, в случай че геополитическата обстановка остане спокойна, като VTB Capital добави, че нейният модел за курсовите равнища на USD/RUB допускат, че има по-голям капацитет за повишаване на съветската валута.

Графика щатски долар/руска рубла



Наскоро рублата се отдели от възходящите придвижвания на валутите на други нововъзникващи пазари, както и от цената на суровия нефт, който е основен за износа на Русия, защото отрицателно въздействие върху съветската валута оказаха опасенията по отношение на обстановката в Украйна.

Тази седмица два американски военни кораба би трябвало да дойдат в Черно море в отговор на това, което съгласно американските и натовските управляващи е най-голямото скупчване на съветски сили - хиляди подготвени за пердах войски - откогато Москва лиши Крим от Украйна.

Руската валута нараства с 0,3% и по отношение на единната европейска валута към 90,46 рубли за едно евро, като по-рано денем доближи най-високо равнище от 6-и април насам към 90,27.

Известна поддръжка за днешното повишаване на рублата оказва и повишаването на петрола брент с 1% към $64,27 за барел.

Вчерашният телефонен диалози сред Байдън и Путин се отразява положително и на търговията в сряда на съветската фондова борса, като деноминираният в долари показател RTS нараства с 1,7% към 1 483 пункта, до момента в който номинираният в рубли MOEX Russian index се покачва с 1,2% към 3 566 пункта, отправяйки взор към рекордния връх от средата на март от 3 602,18 пункта.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР