Руската рубла достигна 17-месечно дъно спрямо долара в понеделник, подчертавайки

...
Руската рубла достигна 17-месечно дъно спрямо долара в понеделник, подчертавайки
Коментари Харесай

Рублата потъна, Централната банка на Русия обмисля вдигане на лихвата

Руската рубла доближи 17-месечно дъно по отношение на $ в понеделник, наблягайки възходящия напън върху съветската стопанска система от западните наказания и спада в приходите от експорт. Рублата е една от най-зле представящите се международни валути за годината.

Руската валута загуби близо 40% от цената си през 2023 година, минавайки психическата граница от над 100 рубли за $ и 110 рубли за евро. В някои банки и обмен бюра, цената доближи близо 120 рубли за едно евро.

Спадът в цената на рублата е един от няколкото отрицателни знака за съветската стопанска система, макар изказванията на президентът Владимир Путин упорства, че западните наказания имат стеснен резултат.

Валутата се срина директно след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година, като спадна до 136 рубли за $ през март 2022 година След това скочи до към 50 рубли за $ през юни предходната година, когато цените на петрола и природния газ скочиха.

Същевременно съветската държавна организация ТАСС заяви, че във вторник, 15 август 2023 година, ще се организира съвещание на съвета на шефовете на Централната банка на Русия, на което ще бъде прегледан въпросът за равнището на главния %. Увеличението на лихвения % е измежду дребното принадлежности на централната банка, с която тя може да се опита да повлияе на срутва на рублата. На 21 юли, лихвеният % бе нараснал до 8.5% годишно, като се очакваше идващото му разглеждане да бъде на 15 септември.

Кремъл удвои задачата си за разноски за защита за 2023 година до повече от 100 милиарда $ - една трета от всички обществени разноски - демонстрира държавен документ, прегледан от Ройтерс.

Западните наказания също потиснаха задграничните вложения в страната и сринаха износа. Междувременно държавните разноски скочиха с 34%, което накара Русия да регистрира бюджетен недостиг от 29 милиарда $ през първото тримесечие - 107% спад от миналогодишния бюджетен остатък от 14 милиарда $.

Спадът на износа, комбиниран със скок на вноса, воден от мощното вътрешно търсене, е оказало спомагателен отрицателен резултат върху рублата, съгласно шефа на централната банка на Русия Елвира Набиулина.

Централната банка съобщи в понеделник, че нарасналото " търсене " на държавното управление и високите лихвени проценти на кредитиране от съветските банки са повишили цялостната интензивност в стопанската система, оказвайки прогресивен напън върху инфлацията и допринасяйки за слабостта на рублата.

Пак съгласно нея, може да се чака скоро да увеличи лихвените проценти, с цел да сложи покачването на цените под надзор. " Банката на Русия позволява опцията за повишение на главния лихвен % на идващите срещи ", се споделя в изказване, представено от CNN.

Максим Орешкин, стопански консултант на Путин, упрекна централната банка за обезценяването на валутата и призна, че слабата рубла е неприятна за стопанската система на Русия.

" Основната причина за отслабването на рублата и ускоряването на инфлацията е разхлабената парична политика ", написа той в публикация за ТАСС.

" Централната банка разполага с всички нужни принадлежности за нормализиране на обстановката в близко бъдеще ", добави Орешкин. " Слабата рубла усложнява преструктурирането на стопанската система и има негативно влияние върху действителните приходи на популацията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР