Руската космическа агенция "Роскосмос" обнародва тайни документи от времето на

...
Руската космическа агенция "Роскосмос" обнародва тайни документи от времето на
Коментари Харесай

Строго секретни документи разкриха неподозирани тайни за лунната програма на СССР

Руската галактическа организация "Роскосмос " обнародва секрети документи от времето на конкуренцията за Луната сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики, отдадени на създаването и изстрелването на задачата "Луноход-1 ".

Материалите са налични на уеб страницата на организацията.

Сред оповестените документи има заповед, определяща машиностроителния цех "Лавочкин " за основна организация за разработка на научни изкуствени спътници на Земята. Освен това, разкрити са документи по отношение на хода на работата по обекта Е-8 - автоматичина междупланетарна станция (луноход) за проучване на Луната.

Също е наличен стенографски протокол от съвещание на колегията към Министерството на общото машиностроене на Съюз на съветските социалистически републики, в хода на което лавният конструктор на Научно-изследователския институт за автоматика и принадлежности Михаил Рязанский е изказал съображения по отношение на спазването на периодите за работа по комплекса Е-8, който е бил свързван с работата по кацането на руски космонавти на Луната, за което е бил разработван пилотируем транспортен съд Л-3.

Той е съобщил, че периодите не са били спазени поради подготовката на ново съоръжение, което се е разработвало до оня миг.

В различен документ, протокол от съвещанието на Колегията от 8 май 1969 година, се отбелязва, че при положение на реализирането от страна на американците на програмата "Аполо " целта за Съветския съюз по асимилиране на Луната би трябвало да се резервира.
Също основният конструктор на завода "Лавочкин " Георги Бабакин е декларирал, че изстрелването на апарата Е-8 би трябвало да се направи във всеки случай, даже в случай че американците изпратят в Съюз на съветските социалистически републики лунен грунт.

Министърът на общото машиностроене на Съюз на съветските социалистически републики Сергей Афанасиев е отбелязал, че изстрелването на станцията играе извънредно значима роля и ще е срам, в случай че "апаратът стартира да събира лунна атмосфера вместо грунт ".

На 17 ноември 1970 година руската автоматизирана междупланетарна станция "Луна-17 " каца на повърхността на Луната в региона на Морето на дъждовете, след което самоходният уред "Луноход-1 " слиза от платформата за кацане и стартира да извършва своята задача.
Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР