Руската журналистка Марина Овсянникова, която беше под домашен арест заради

...
Руската журналистка Марина Овсянникова, която беше под домашен арест заради
Коментари Харесай

Руската журналистка Овсянникова е избягала от страната

Руската журналистка Марина Овсянникова, която беше под домакински арест поради рецензия на офанзивата в Украйна, е избягала от страната дружно с щерка си, заяви през днешния ден пред Франс прес нейният юрист.

„ Овсянникова е напуснала Русия с щерка си няколко часа, откакто е излязла от жилището, в който беше под домакински арест ", съобщи Дмитрий Захватов и посочи, че двете се намират в Европа.

Новината пристигна две седмици, откакто съветските управляващи оповестиха 44-годишната журналистка за търсене. През август тя беше упрекната в разпространяване на погрешна информация за съветската войска - закононарушение, което се санкционира с до 10 години затвор. Овсянникова беше наказана от московски съд на домакински арест, като ѝ бяха неразрешени всички средства за връзка.

В средата на март, малко след началото на офанзивата в Украйна, Марина Овсянникова прекъсна вечерната емисия на „ Първи канал “ на съветската телевизия, където работеше от 20 години. В ефир тя разпъна афиш, който призоваваше руснаците да не имат вяра на агитация и за слагане на завършек на боевете.

За това си деяние тя беше подложена на разпит и санкционирана, след което напусна страната, с цел да стартира работа в немския вестник „ Велт “. През юли Овсянникова се завърна в Русия в опит да резервира родителските си права за двете си малолетни деца, които някогашният ѝ мъж се опита да  ѝ отнеме.

Въпреки всички опасности, тя продължи да подлага на критика властта в Москва и съветската атака, беше задържана наново и упрекната в разпространение на погрешна информацията за армията.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР