Руската журналистка, която миналата година привлече вниманието на света, когато

...
Руската журналистка, която миналата година привлече вниманието на света, когато
Коментари Харесай

Заплашена от 10 години затвор журналистка за протест срещу войната избяга във Франция

Руската журналистка, която предходната година притегли вниманието на света, когато стачкува против войната в Украйна по малкия екран онлайн, разказа своето " неизмеримо " бягство във Франция.

Марина Овсянникова, която бе застрашена от 10 години затвор, избяга от Русия през октомври, тъкмо преди да бъде наказана. Бившата редакторка на Първи канал влезе в международните заглавия през март, когато нахлу по време на водещите вечерни вести на " Време ", държейки афиш с надпис " Не на войната ".

В бягството ѝ оказа помощ основаната във Франция организация " Репортери без граници ", като тя употребява седем разнообразни транспортни средства и мина границата измежду нощ през гора.

" Трябваше да се ориентираме по звездите и това беше същинско предизвикателство ", сподели тя на конференция в централата на RSF в Париж. " Скривахме се от светлините на граничарите и колите, които обикаляха, само че най-после успяхме и стигнахме до границата. "

44-годишната майка на две деца, която е била под домакински арест и е трябвало да счупи електронна гривна по време на бягството си, съобщи, че не е желала да напусне Русия.

" Това към момента беше моята страна, даже и военнопрестъпниците да са взели властта, само че те не ми дадоха избор - или затвор, или емиграция ", сподели тя.

Френският президент Еманюел Макрон предложи на Овсянникова леговище ден след телевизионния ѝ митинг и в този момент тя живее с щерка си сред разнообразни убежища във Франция.

" Разбира се, че се опасявам за живота си. Всеки път, когато беседвам с приятелите си в Русия, те споделят: " Какво предпочиташ - новичок, полоний или автомобилна злополука? ", сподели тя, като имаше поради другите способи за ликвидиране, за които се твърди, че се употребяват от съветските служби за сигурност.

Овсянникова съобщи, че е имала доста мъчно детство - фамилният ѝ дом в Чечения е бил опустошен по време на предходна война там - и че това я е стимулирало да стачкува против нахлуването в Украйна.

" Бях тъкмо в средата на балона на пропагандата ", сподели тя. " Търсех метод да пробия този балон. "

Овсянникова беше подложена на критика от някои среди, че години преди митинга си е подкрепяла държавната агитация. Тя признава, че е била умишлено съизвършител в продължение на години, само че е заравяла главата си в пясъка, " приютявайки се в всекидневието на приятелите и фамилията си " и е била разтърсена да работи едвам от " големия потрес " на войната.

След първичния си митинг по малкия екран тя се реалокира в Германия, само че се връща след три месеца и провежда еднократен митинг наоколо до Кремъл, като държи афиш с надпис " Путин е палач ", което довежда до нейния арест.

Ръководителят на RSF, Кристоф Делоар, съобщи, че тя се е свързала с тях малко преди да реши да избяга.

" Това беше едно неизмеримо бягство ", сподели той. " Нейното бягство кара човек да си спомни за най-известните бягства през Берлинската стена. "

Овсянникова съобщи, че живее с вярата един ден да види съветските водачи изправени пред арбитражен съд за военни закононарушения в Хага.

" Мисля, че този режим изживява последните си дни, само че не знам какъв брой дълго ще продължи тази война и този режим. Но тя би трябвало да приключи с цялостна победа за Украйна или за Русия няма да има никакво бъдеще ", приключи Овсянникова.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР