Руската инвазия в Украйна на 24 февруари доведе до бягството

...
Руската инвазия в Украйна на 24 февруари доведе до бягството
Коментари Харесай

Няма данни за голям брой заразени с ХИВ украински бежанци у нас, нито за епидемия



Руската инвазия в Украйна на 24 февруари докара до бягството отвън страната и разселване на милиони украинци. Част от тях пристигнаха и в България. По последни данни на „ “ останалите у нас украинци са близо 100 хиляди, а записаните за краткотрайна протекция приближават 90 хиляди.

Освен взаимност, помощ и поддръжка за бежанците от Украйна, в обществото ни се появяват подозрения, опасения и страхове за това какво ще донесат у нас бягащите от военния спор. Тези настроения се подклаждат с разнообразни постове, мнения и изказвания в обществените мрежи.

Твърдение: Голяма част от влизащите в България украински бежанци са инфектирани със СПИН и това основава предпоставки за експлоадиране на зараза
Според едно от изказванията, циркулиращи във Facebook, 25% от влезлите у нас украински бежанци са със СПИН или други полови излъчени заболявания. Твърдението е от обява в профила на Константин Качулев.



Свързахме се по телефона с господин Качулев, който споделя, че е магистър фармацевт, с цел да разберем от кое място разполага с посочените от него данни. Той отговори, че ги има от собствен източник, който не желае да бъде споменаван.

Информацията ми е дадена устно и няма по какъв начин да я потвърдя. Затова съм писал и съм се извинил по-късно, че не мога да задоволя аудиторията с писмен документ. Не съм желал да всявам паника.... “.. 

Във Facebook циркулират значително постове, съдържащи опасения, изказвания и мнения по тематиката с внушения за възходяща заплаха на база пренесени наизуст данни, които се разминават с действителните.








Какво споделя Министерство на здравеопазването

В хода на инспекцията изпратихме публично питане до Министерство на здравеопазването с въпроси по тематиката:

Въпрос № 1: Министерство на здравеопазването разполага ли с данни за здравния статус на влизащите в страната ни бежанци от Украйна и по-конкретно за тези от тях, които са заболели от СПИН?

Отговор : Министерство на здравеопазването не разполага с данни за здравния статус на влизащите лица на територията на страната, без значение от тяхната националност или страна на идване.

Съгласно Заповед № 01-151/28.03.2022 година на министъра на опазването на здравето, считано от 28.03.2022 година лицата идващи от Украйна, които не показват годен дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз за имунизация, за преболедуване или за извършено проучване или на равносилен или подобен документ, съдържащ същите данни като цифровия Коронавирус документ на Европейски Съюз се изследват при опция от органите на граничния здравен надзор с бърз антигенен тест.

Въпрос № 2: Има ли такива данни какъв брой от украинските бежанци у нас носят вируса на ХИВ, вършат ли им се проби за СПИН?

Отговор: Към 01 април 2022 година в Националната референтна потвърдителна лаборатория по HIV към НЦЗПБ има диагностицирани украински жители с HIV зараза. Всички те са били диагностицирани още в Украйна, с назначена антиретровирусна терапия.

Министерство на здравеопазването е изготвило осведомителни материали, които да бъдат предоставяни на всички лица, идващи от Украйна, съдържаща информация за Кабинетите за анонимно и гратис консултиране и проучване за СПИН (КАБКИС) към Регионалните здравни инспекции, в които могат да си създадат проучване за ХИВ.

Въпрос № 3: Има ли огромен брой украински бежанци заболели от СПИН, които поради лекуването си у нас затрудняват здравната ни система?

Отговор : Не няма. Лечението на лица, се ползва след получен утвърдителен резултат за ХИВ-инфекция от Националната референтна потвърдителна лаборатория по ХИВ (НРПЛ) към Националния център по заразни и паразитни заболявания, според Наредба № 47 от 11 декември 2009 година за изискванията и реда за проучване, съобщаване и доклад на заразеност с вируса на синдрома на добитата имунна непълнота.

Въпрос № 4 : Има ли заплаха за популацията ни поради идващите у нас украински бежанци, които са заболели от СПИН?

Отговор : ХИВ е вирусът на човешкия имунен недостиг, който отслабва имунната система на индивида и тя става уязвима към всяка зараза, с която един здрав организъм би се преборил без проблем. Вирусът се съдържа в множеството телесни течности на инфектирания човек, само че само в кръвта, спермата, вагиналния секрет и кърмата има задоволително количество вируси, с цел да се реализира заразяването. Инфектиране с ХИВ може да стане при пряк контакт с някоя от тези течности на човек – притежател на вируса.

Данни на терен

„ Това са измислени проценти на някой, който е чел статистика за Украйна и я е интерпретирал по доста лаишки метод. Той вижда публично записаните лица в Украйна – 250 хиляди, вижда какъв брой са пристигнали у нас и прави някакви догатки “, споделя Десислава Божидарова от реализира активност в поддръжка на хората, живеещи с ХИВ в България. Фондацията поддържа консултативни кабинети в градовете София и Варна.

„ Официално имаме двама души, които са минали през нас (в София ). На тях им е изписана първата рецепта и тя към този момент е взета. Т.е. те към този момент са с правата на всички останали жители с следене и приемане на ежемесечна терапия, в това число и мониторинг. Запознати са със системата, интегрирани са. Има и трима, които чакат протоколите си “, казва Десислава Божидарова, говорейки за обстановката в столицата..

Д-р Даниела Йорданова, ръководител на фондация „ И ”, която следи ситуацията със инфектираните с ХИВ във Варна споделя: " Имаме спокойна конюнктура. Досега единствено двама души са потърсили помощ. При това не съм уверена дали са бежанци или към този момент живеещи от дълго време тук. Няма напор при нас във Варна ". 

Колко са инфектираните в самата Украйна

По данни на (Съвместната стратегия на Организация на обединените нации за ХИВ и СПИН) към 2020 година  при население на страната 44 млн. души. Факт е, че Украйна държи едно от най-високите равнища по повишаване на случаите на ХИВ/СПИН в Източна Европа и най-високо разпространяване на ХИВ отвън Африка.

Десислава Божидарова: „ Проблемът на Украйна е, че там ХИВ се популяризира от години с инжекционната приложимост на опиати. Това е огромният проблем. И там болшинството са мъже, а сега в България доминират дами и деца. Проблемът е за останалите ХИВ положителни в Украйна. Те са и на метадонова стратегия, която е прекратена. Това е доста по-фатално за тях, в сравнение с ХИВ лекуването. Не чакам тук да има някакъв взрив или някаква численост, която да задмине нашите. В България има към 20-30 новорегистрирани на месец. В никакъв случай не чакам украинските жители да имат някакъв превес. “

Как се предава СПИН и рискови фактори

ХИВ е вирусът на човешкия имунен недостиг, който отслабва имунната система на индивида и тя става уязвима към всяка зараза, с която един здрав организъм би се преборил без проблем. Вирусът се съдържа в множеството телесни течности на инфектирания човек, само че само в кръвта, спермата, вагиналния секрет и кърмата има задоволително количество вируси, с цел да се реализира заразяването. Инфектиране с ХИВ може да стане при пряк контакт с някоя от тези течности на човек – притежател на вируса, изяснява Министерството на здравеопазването.

Основните пътища за предаване на инфекцията са три: полов, кръвен и отвесен (от майка на нейното дете). ХИВ може да се предава посредством продан на разнообразни телесни течности от инфектирани хора - като кръв, кърма, сперма и вагинални тайни. Хората не могат да се заразят посредством елементарен всекидневен контакт като целувки, обятия, здрависване или шерване на персонални предмети, храна или вода.

Рисковото държание, което може да докара до възпаление с ХИВ е: инжектиране на опиати, необезопасен полов контакт, полови контакти с доста сътрудници, полов контакт с лица с рисково държание (употребяващи инжекционно опиати, проституиращи)

Рисковите фактори са: потребление на общи игли и принадлежности за инжектиране, алкохолна взаимозависимост, потребление на крайник или кокаин, даже и без инжектиране, бездомност, експозиция на човешка кръв или телесни течности и тъкани.

От и по какъв начин той може да се предава, като означават, че хората с ХИВ, които одобряват актуалната антиретровирусна терапия и по този метод вирусът е подтиснат, не предават ХИВ на своите полови сътрудници. Така ранният достъп до тази терапия и поддръжката за продължение на лекуването са от решаващо значение освен за възстановяване на здравето на хората с ХИВ, само че и за попречване на предаването на вируса.
Заключение
Няма огромен брой инфектирани с ХИВ и заболели от СПИН украински бежанци, които са влезнали в България и живеят тук. Посочените от консуматори в обществените мрежи проценти не са доказани или подплатени с доказателства. Няма и данни за висок брой инфектирани и заболели украински бежанци, дадоха отговор на нашето питане от Министерството на здравеопазването. Същото се удостовери и от данните на работещите на терен във Варна и София. Следователно няма данни и предпоставки за експлоадирането на зараза от СПИН в България.

Вирусът се предава извънредно по сексуален и кръвен път и живеещите с ХИВ не съставляват директна опасност за обществото ни. Още повече, че големият брой украински бежанци у нас са майки с деца.

В умозаключение може да се каже, че изказванията за всеобща болест с ХИВ на бягащи от войната и за огромен брой заболели от СПИН украинци влезнали у нас е НЕВЯРНО .

------------------

 Екипът на БНР за инспекция на обстоятелства поема ангажимент за инспекция на изказвания, които могат да подведат слушатели и читатели по значими тематики. Сигнали можете да изпращате на имейл   Други материали от Екипа за инспекция на обстоятелства на БНР може да прочетете
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР