Руската армия отричаше да използва в Сирия касетъчни бомби, но

...
Руската армия отричаше да използва в Сирия касетъчни бомби, но
Коментари Харесай

Русия показа касетъчните бомби, които отричаше да използва в Сирия

Руската войска отхвърляше да употребява в Сирия касетъчни бомби, само че точно моделите, за които бе упрекната от медии и анализатори на спора, бяха демонстрирани на галерия на Министерството на защитата.

Това заяви проверяващата група Conflict Intelligence Team (CIT), която популяризира и фотоси от мястото - " Експозиция на въоръжение и военна техника, употребявани в хода на воденето на военни дейности в Сирийската арабска република ". Изложбата е във военно-патриотичния парк " Патриот " край съветската столица.

От екипа на CIT посетили експозицията и разпространиха фотоси на макети на касетъчните бомби РБК-500 АО-2,5РТ и РБК-500 ШОАБ-0,5.

" Генерал-майор Игор Конашенков (говорител на съветската войска - бел.ред.) изтъкваше, че толкоз доста публицисти са били на авиобазата Хмеймим и никой не е посочил касетъчните бомби, за които упрекват Русия. Ние намерихме някой, който може да ги покаже - Министерството на защитата в парка " Патриот ", пишат в " Туитър " от групата.

Според анализаторите включването им е доказателство, че такова оръжие е употребявано в Сирия, както от CIT писаха през 2016 година

 Русия сподели касетъчните бомби, които отхвърляше да употребява в Сирия
© twitter.com/CITeam_ru

Русия не е подписвала конвенцията за възбрана на касетъчните муниции, само че е участник в Четвъртата Женевска спогодба. В нея се споделя, че са неразрешени набези без съответна цел, които може да доведат до всеобща крах на цивилно население.

Касетъчните бомби съставляват контейнери, които избухват във въздуха и разпръскват стотици или хиляди по-малки муниции, превръщащи терена под себе си в минно поле или в сложна детонация с всеобщо поразяване.

През 2016 година изказванията на CIT се основаваха на фотоси и видео записи от обществените мрежи на съветски участници в спора или на публицисти, позволени от военните до базата. Един от новенарите тогава твърдеше, че ставало дума за осколочно-фугасни бомби.

Друг факт, на който групата отбелязва, е инсталацията в изложбата на пленена в Сирия " лаборатория за произвеждане на Зарин ". От Belingkat още в средата на предишния месец обърнаха внимание, че със съединеното по никакъв метод не може да се създаде химическо оръжие. Сега от CIT демонстрират и фотоси, на които се вижда, че уредниците са не запомнили да махнат етикетите на част от оборудването, на които написа, че то е създадено в дружество близо до... Москва.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР