Русия започна военни учения съвместно с Беларус, а следващата седмица

...
Русия започна военни учения съвместно с Беларус, а следващата седмица
Коментари Харесай

Какви са възможните военни сценарии при конфликт в Украйна?

Русия стартира военни учения взаимно с Беларус, а идната седмица започва и военноморски учения в Черно и Азовско море. Експерти дефинират рецесията сред Украйна и Русия като най-голямата заплаха за сигурността в Европа след края на Студената война.

Над 60 батальонни тактически групи е разположила Русия по украинските граници, както и в Беларус, по оценки на Института за проучване на войната в Съединени американски щати. Влючително и тежко въоръжение.

" Това е много напреднала техника: системи С-400, ракети " Искандер ". В Беларус Русия изпрати пехотни и въздушнопреносими елементи от Далечния Изток от 10 000 км разстояние. Останалите са съсредоточени в други елементи по границата с Украйна ", споделя Андрей Риженко, някогашен капитан първи сан, Военноморски сили на Украйна.



Руските сили включват сухопътни войски, авиация, дронове, Противовъздушна отбрана установки, изяснява някогашният капитан първи сан от Щаба на Военноморски сили на Украйна Андрей Риженко. Евентуално съветско нахлуване, съгласно него, би било допустимо в три направления.

Първата - Южна Украйна посредством амфибиен и военновъздушен десант.

" Тези десанти елементи вероятно биха траяли към Приднестровието, с цел да свържат Приднестровието с Крим с съветския Краснодарски регион, с цел да слагат под надзор Южна Украйна ", посочи Риженко.

Вторият възможен сюжет е инвазия в Донбас, съгласно Риженко, поради опит на непризнаните Луганска и Донецка републики да отвоюват повече територия.



" Третата допустима зона е Северна Украйна по посока от Беларус и северната граница с Русия. Това включва и Киев. Това е много огромно предизвикателство. Възможна експанзия може да бъде инициирана по едно и също време и в трите зони или поредно от зона в зона ", добави някогашният капитан.



Според специалистите от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания във Вашингтон, възможна инвазия би била предшествана от хакерска атака, военновъздушна акция и едвам най-после сухопътна акция. Русия започва учения в Черно и Азовско море след дни.

" Русия разположи десантни кораби и различен тип кораби, които пребазира от Балтийския флот и от Северния флот, в Черно море. На процедура Русия блокира морските пътища към Украйна напълно. Можем да кажем, че половината Черно море е блокирано към този момент от съветски военноморски сили ", изясни някогашният министър на защитата проф. Тодор Тагарев.



В момента никой не може да предвижда дали и какъв боен сюжет би влезнал в ход, изяснява проф. Тодор Тагарев.

" Всички тези варианти са на масата и атакуващият в една война постоянно има преимуществото да избере по кое време и по какъв начин ще нападна и да потърси това, което се назовава " стратегическа изненада ", добави проф. Тагарев.

Отговорът на НАТО: съдружници доставиха противотанкови ракети " Джавелин " на Украйна и други оръжия и технология.

" Оръжията, които дават, са с отбранително значение. Това изрично би трябвало да бъде очебийно. Украйна е наясно, че тя независимо би трябвало да се отбранява против възможни спомагателни нападателни дейности от страна на Русия и мисля, че тя прави оценка задоволително добре тази военна помощ ", разясни проф. Тодор Тагарев.

Русия неведнъж декларира, че не възнамерява инвазия в Украйна. Москва акцентира, че напредването на войски се реализира на нейна територия, което е нейно суверенно право.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР