Русия започна изпращането на бойни вертолети Ми-8 и Ми-24 за

...
Русия започна изпращането на бойни вертолети Ми-8 и Ми-24 за
Коментари Харесай

Русия затвори въздушното пространство над Армения и Карабах

Русия стартира изпращането на бойни вертолети Ми-8 и Ми-24 за реализиране на миротворческата си интервенция в Нагорни Карабах, заяви руското министерство на защитата. Осем от машините към този момент са на летището в Ереван.

" Вертолетите ще бъдат задействани (...) за реализиране на въздушен мониторинг в регионите за контрол на прекратяването на огъня и военните дейности ", се акцентира в известието.

По-рано от Генералния щаб на съветските въоръжени сили оповестиха, че за денонощие в Нагорни Карабах са изпратени 414 съветски миротворци и няколко десетки единици бронетехника, а също вертолети и безпилотни самолети.

Цялата миротворческа задача на Русия ще наброява 1960 военни със стрелково оръжие, 90 бронетранспортьора, 380 единици автомобилна и друга техника, вертолети и самолети.

Прессекретарката на арменското министерство на защитата Шушан Степанян разгласи, че арменската Противовъздушна отбрана и съветските миротворци към този момент са затворили изцяло въздушното пространство на страната и на Арцах (арменското название на Карабах). Забранени са всевъзможни полети, като се изключи военните и декларираните и утвърдени авансово на гражданската авиация.

Същевременно в Армения втори ден не стихват митингите против решението да се подпише примирието с Азербайджан, поради което Ереван би трябвало да отстъпи Келбаджарския, Лачинския и Агдамския регион в Карабах.

На снощните митинги са били арестувани 10-има водачи на опозицията, оповестява уеб сайтът на Специалната следствена работа. Те са обвинени " в организация и осъществяване на заседание в нарушаване на устновения законов ред ".

Сред арестуваните са някогашният началник на Службата за национална сигурност Артур Ванецян; лидерът на партия  " Процветающая Армения " Гагик Царукян; лидерът на партия  " Национальная безопасность " Гарник Исагулян; политологът Сурен Суренянц; представителите на арменската революционна федерация  " Дашнакцутюн " Гегам Манукян и Ишхан Сагателян; някогашните зам.-председатели на Народното събрание Ара Саакян и Едуард Шармазанов; създателят на партия  " Едина Армения " Артур Казинян; опозиционерът Давид Амбарцумян.

Някои от тях са обвинени и в нарушение на краткотрайните ограничавания, въведени с военното състояние в страната и са застрашени от затвор до 5 години.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР