Русия започна да раздава руски паспорти на украински граждани, които

...
Русия започна да раздава руски паспорти на украински граждани, които
Коментари Харесай

Ако го срещна, ще му разбия мутрата. Кои украинци вземат руски паспорти

Русия стартира да раздава съветски паспорти на украински жители, които признават властта на окупаторите. Но какви са тези хора? Случаят на един някогашен кмет на Херсон доби известност.

Три седмици след началото на някогашният кмет на южния град Херсон Володимир Салдо написа във Facebook, че се е опитал да спре „ идиоти, които се пробват да разгласят самостоятелност от Киев “.

„ Аз не продадох душата си. Херсон е душата ми и Херсон е Украйна “, 66-годишният Салдо.

Невъзможно е да се огледа в душата на Салдо, само че е ясно какво става с паспорта му. А той е изменен.

През юни Салдо към този момент е водач на сепаратистката администрация в самопровъзгласения район на Херсон и се употребява с поддръжката на Кремъл. През уикенда той стана и първият гражданин на района, който получи съветски паспорт, макар че съветските и украинските войски не престават да се бият за надзор над района.

„ За мен това е исторически миг. Винаги съм считал, че ние сме една страна и един народ “, сподели на 11 юни Салдо, който е кмет на Херсон сред 2002 и 2012 година

Той е измежду малцината сепаратистки водачи, които се отделиха от украинския политически живот, след началото на нашествието и окупацията на украински територии. Една от аргументите, с които Владимир Путин оправда съветската „ специфична военна интервенция “, беше отбраната на жителите с съветско съзнание в Източната част на Украйна.

Политици, държавни чиновници и съперници на съветската инвазия назовават тези сепаратистки водачи „ гаулайтери “ (лидери на районни клонове на Националсоциалистическата партия на Германия - бел.ред.) или „ колаборационисти “.

„ Не можаха да намерят нито един човек с някакъв обществен капитал в нито едно село, регион или град в района на Херсон “, сподели пред Радио Свободна Европа/Радио Свобода Сергей Данилов, който е политолог в Киев.

„ В целия район не могат да открият нито един човек с чиста известност “, сподели още той.

Салдо не просто поддържа Русия в Херсон. Той е някогашен народен представител на проруска партия, само че има бизнес в страна от Европейски Съюз. През 2016 година прекарва няколко месеца в затвор на Карибите по обвинявания в похищение.
„ Ще му разбия мутрата “
Салдо е народен представител в украинския парламент сред 2012 и 2014 година, когато е част от Партията на районите , ръководена от близкия до Кремъл президент Виктор Янукович . През февруари 2014 година Янукович избяга в Русия в разгара на всеобщите митинги на Евромайдана . Тогава Русия откъсна украински територии с противозаконната анексия на Крим, а проруските сепаратисти окупираха Донецк и Луганск.

Година откакто завършва с кариерата си на народен представител, през 2015 година Салдо купува 15% дял в чешката компания „ Агриатис “. Централният офис на компанията се намира в град Невекловице, на към 85 км от чешката столица Прага, демонстрират регистри. Сред предлаганите от нея артикули са да вземем за пример барабани за медитация.

На 3 юни Салдо попадна в листата със глобените от Европейски Съюз лица, което значи, че активите му в границите на блока, измежду които е собствеността във компанията, могат да бъдат блокирани.

Чешкия ежедневник съумя да се свърже с бизнес колегата на Салдо – украинецът Володимир Ерекхински , който от години живее в Чехия. Той твърди, че не е приказвал със Салдо от години и го дефинира като „ калаборационист “.

„ Ако го срещна, ще му разбия мутрата “, споделя Ерекхински пред „ Деник “.

През 2016 година Салдо се оказва заплетен и в още една заплетена история отвън рамките на Украйна. През август същата година той е задържан в Доминиканската република, откакто различен украинец го упреква в това, че го е отвлякъл. През септември 2016 година съд в карибската страна присъжда тримесечно задържане за някогашния кмет на Херсон.

През декември 2016 година Салдо се връща в Украйна. Тогава неговите родственици и близки настояват, че в действителност той е бил похитен от Денис Пашченско, индивидът, който упреква Салдо в личното си похищение.
„ Билет за бягство “
Според сепаратистката администрация, която Салдо оглавява, той е един от 23-мата поданици на района на Херсон, които са получили съветски паспорти на 11 юни.

Президентът Володимир Зеленски дефинира политиката на Москва за ускорено разпределяне на съветски паспорти като „ нарушаване на суверенитета и националната целокупност на Украйна “. Той сподели, че дребният брой издадени съветски паспорти демонстрира нежеланието на украинците да се причислят към Русия.

„ Видях кои бяха показаните по новините жители на Херсон и Мелитопол, поискали съветски паспорти. Няколко колаборационисти и хора, близки до тях. Това много повече наподобява на „ билет за бягство “, в сравнение с опашка за паспорти “, сподели Зеленски.

Въпреки че Салдо е към този момент съветски жител, страницата му във показва друга преданост. На профилната му фотография продължава да стои сърце в цветовете на украинското знаме. Руското не е там.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР