Русия временно забрани износа на дизел и бензин за всички

...
Русия временно забрани износа на дизел и бензин за всички
Коментари Харесай

Русия разтърси света със забраната на износа на петрол

Русия краткотрайно забрани износа на дизел и бензин за всички страни, с изключение на четири някогашни руски републики, с неотложен резултат, с цел да се стабилизира вътрешния пазар.

Според информацията възбраната не се отнася за горивата, доставяни по междуправителствени съглашения за членовете на ръководения от Москва Евразийския стопански съюз, който включва Армения, Беларус, Киргизстан и Казахстан.

Неотдавнашният ход на Русия да спре износа на дизелово гориво и бензин на фона на покачващите се цени на суровия нефт поражда опасения, че Москва употребява доставките на нефт като геополитически инструмент против западните наказания.  

Цените на дизеловото гориво в Европа се покачиха с близо 5% до над $1,010 за звук, а цените на суровия нефт вид “ ” – с 1% до $94 за барел. Русия, главен международен снабдител на дизелово гориво, към този момент понижи износа на недопечен нефт, което способства за 30% растеж на цените на петрола от юни насам.

Пазарните наблюдаващи се притесняват, че този ход, защото централните банки се борят с инфлацията, може да докара до повишение на цените на суровия нефт над $100 за барел за първи път от повече от година. Експертите считат, че Русия цели да упражни въздействие върху енергийните пазари, сходно на тактиката си с намаляването на природния газ по време на рецесията в Украйна.

Дизелът е от решаващо значение за международния товарен превоз, корабоплаването и авиацията, а деривати като мазута са уязвими към скоковете на цените през зимата. Германия и североизточната част на Съединени американски щати разчитат в огромна степен на дизеловото гориво за отопление на домовете.

Пазарите на рафинирани горива са напрегнати заради възходящото търсене и летните поправки на рафинериите, което води до опасения за цените в бензиностанциите.

Съветът за национална сигурност на Съединени американски щати акцентира, че Русия не е благонадежден снабдител на сила. Кандидатите на републиканците подлагат на критика администрацията на Байдън за повишението на цените на горивата, до момента в който Тръмп предлага да договаря с Русия за Украйна, в случай че бъде избран отново.  

Рафинериите на Русия създават два пъти повече дизелово гориво от нужното за вътрешното търсене и нормално изнасят половината. Страната е вторият по величина експортьор на дизелово гориво по море в международен мащаб, отстъпвайки единствено на Съединени американски щати. Европейски Съюз и Съединени американски щати значително не разрешиха вноса на съветски рафинирани горива от февруари насам, като пренасочиха продажбите на Москва към други райони.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР