Русия вкара България в списък с неприятелски държави. Москва поиска

...
Русия вкара България в списък с неприятелски държави. Москва поиска
Коментари Харесай

Ходът на войната: Евакуация под обстрел с жертви, Москва постави условия


Русия вкара България в лист с вражески страни. Москва изиска Крим, а Донецк и Луганск да станат самостоятелни, с цел да спре войната.

Още жертви взеха бойните дейности. Сред тях са и семейство с деца, починало под обстрел, до момента в който бяга от Киев. Украинците отхвърлиха филантропичните коридори, тъй като водят до Русия и Беларус.

Над 1,8 млн. към този момент са избягали от войната. Най-натоварена е обстановката на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Медика “ сред Полша и Украйна. Въпреки че там дневно минават няколко хиляди души, няма безпорядък, нито суматоха. Има медицински пунктове, където се оказва помощ на всеки нуждаещ се. Има кемпери, докарани от вътрешността на Полша и от други страни в Европа, в които майките на дребни деца могат да им сменят пелените и да се стоплят. Хиляди чакат рейсове да ги откарат навътре в Полша.

12-и ден не стихва обстрелът в разнообразни градове на Украйна. В този час продължава третият кръг от договаряния в Беларус сред представителите на Киев и Москва.

По-рано денем Кремъл разгласи изискванията за завършек на нашествието. Говорителят Дмитрий Песков изброи: Киев би трябвало да признае Крим за съветски, а Донецката и Луганската национални републики – за самостоятелни страни.

В допълнение Русия желае смяна в конституцията на Украйна, посредством която да се подсигурява, че в бъдеще страната няма да се причисли към НАТО.

Тази заран Москва разгласи, че стопира огъня и отваря шест филантропични коридора за евакуация на цивилните.

Киев отхвърли оръжията да са замлъкнали и дефинира протичащото се като " аморално ", защото част от маршрутите водят към Русия и Беларус.

Ирпен е на 20-ина километра северозападно от Киев. Градът е основен за защитата на столицата, в името на която украинската войска към този момент взриви мост. Евакуацията в града продължава макар риска. Снощи под обстрела почина семейство с две деца.

„ Това е злополучие, кварталът, в който пребивавам, е съвсем изцяло опустошен, няма къща, която да не е бомбардирана “, споделя локалната жителка Анастасия.

Русия пък разгласи от 11 ч. българско време прекъсване на огъня за евакуацията на цивилни.

„ За интервала на филантропичните коридори съветските въоръжени сили ще наблюдават непрекъснато и обективно евакуационния развой посредством дронове “, съобщи представителят на съветското министерство на защитата Игор Конашенков.

Украйна отхвърли предлагането на Москва като " аморално ". Причината - коридорът за бягство от Киев води към Беларус, а тези за излизане от Харков само към Русия.

Президентът на страната прикани Запада за по-строги наказания, протест на съветския нефт.

„ Чакаме решение за пречистване на небето. Или с вашите сили, или ни дайте самолети и системи за противовъздушна защита! Това е помощта, която светът би трябвало да даде освен на Украйна, само че и на себе си “, съобщи Зеленски.

Киев предизвести, че Москва се готви за пълномащабно нахлуване на столицата и за офанзива против пристанищния град Одеса.

А Турция разгласи, че в четвъртък в Анталия ще семейства на среща сред външните министри на Русия и Украйна.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР