Русия вече изпитва недостиг на високоточно оръжие и започна да

...
Русия вече изпитва недостиг на високоточно оръжие и започна да
Коментари Харесай

Комплексите S-400: защо украинската ПВО е безсилна срещу това оръжие


Русия към този момент изпитва дефицит на високоточно оръжие и стартира да употребява в Украйна и неуправляеми ракети, които дават огромни отклонения. Безсилна ли е против тях украинскатапротивовъздушна защита?

Жилищна постройка в украинския град Днепър беше изумена от съветска ракета за въздушна защита

Най-малко 45 души починаха откакто. Украинските военни обявиха, че офанзивата е била осъществена с съветска крилата ракета Х-22. Москва отхвърли причастността си към нападението.

По данни на украинската войска измежду ракетите, употребявани от Русия, има и такива, против които украинската противовъздушна защита (ПВО) е безсилна. Какво може да помогне на Украйна в битката с съветските ракетни офанзиви и по какъв начин елементарните украинци могат да се опазят от тях изяснява пред Дъждовни води летецът инструктор и полковник от запаса на украинските въоръжени сили Роман Свитан.

Променя ли се тактиката на съветските ракетни удари?
Редакцията предлага
Р. Свитан: Напоследък, което си проличава и по намалялата активност на съветския обстрел на фронта. Те към този момент протягат ръка на така наречен неприкосновен запас от стратегическия запас. За да изтощят украинската Противовъздушна отбрана, в последно време съветските войски започнаха да употребяват и, с цел да поразят тъкмо тези обекти, чието разположение са разузнали. Същевременно започнаха и все по-често да употребяват неуправляемите ракети Х-22.

Какво съставляват те? По информация на украинската войска и на английското разузнаване постройката в Днепър е била ударена точно с такава ракета.

Р. Свитан: Х-22 са свръхзвукови крилати противокорабни ракети с ниска акуратност. Ако не се употребяват против кораби, ги назовават ракети на терористичната опасност. Кръговото им отклоняване е 300 м, само че вероятността ракетата да попадне в заложения кръг е единствено 50 %. Останалите 50 % допускат ракетата да попадне в кръг с диаметър два километра. Нейните тактико-технически данни са настроени по този начин. Обичайно нейни цели би трябвало да бъдат огромните самолетоносачи. Х-22 е била замислена като тактическо нуклеарно оръжие, за което точността не е толкоз значима. Използването на това оръжие по метода, който виждаме в този момент, е терористичен акт.

Може ли Украйна да смъква ракетите Х-22?

Р. Свитан: Със средствата за защита, с които разполага - не. Скоростта на тези ракети е доста висока, украинските зенитно-ракетни комплекси не могат да ги прихванат, тъй като не съумяват да реагират навреме. Този тип ракети могат да бъдат прихванати с, но към този момент не е известно какви комплекси ще ни бъдат предоставени от западните страни. Срещу Х-22 може да се употребява и зенитно-ракетният комплекс SAMP-T. Но до момента в който Украйна не получи такива комплекси, Х-22 остават проблем.

S-400 са предопределени за въздушна защита, само че Русия ги употребява в Украйна към този момент и за поразяването на наземни цели

Наред с удара против постройката в Днепър имаше и серия гърмежи в Киев и в Киевска област - без оповестяването на въздушна паника. Това също ли са били съветски ракети, които украинската Противовъздушна отбрана не е съумяла да „ види "?

Р. Свитан: Както заяви Генералният щаб на украинската войска, това са били ракети от S-300 или S-400. Те са предопределени за унищожаването на въздушни цели, само че поради ракетния апетит Русия е почнала да ги употребява за поразяването на наземни цели. Обсегът им не е огромен, само че скоростта им е доста висока - над два пъти скоростта на звука. Освен това тези ракети се движат по балистична траектория. Заради високата скорост украинските локатори не могат да ги засекат и по тази причина не могат да реагират бързо, не съумяват да разгласят въздушна паника.

S-300 и S-400 са огромен проблем за украинските гранични градове и тези покрай фронта. Ракетите от S-300 летят на разстояние 100 километра, а от S-400 могат да поразяват цели на разстояние до 250 километра. би могла да ги употребява и, и от своя територия. Респективно всички украински градове, които са на до 250 км от границата, могат да попаднат под техните удари.

А по какъв начин би могло да наподобява противодействието против тях?

Изстрелване на ракета от установка " Пейтриът "

Р. Свитан: И в това отношение роля могат да изиграят най-новите зенитно-ракетни комплекси, каквито Украйна още няма - по-конкретно още веднъж " Пейтриът " и SAMP-T, каквито са ни дали обещание. При това имаме потребност от по-голям брой от тях - няколко десетки SAMP-T или няколко батареи  " Пейтриът ". 

Има и още един вид - да бъдат унищожени пусковите установки на територията на Русия и на Беларус, само че ние не разполагаме с далекобойни ракети за задачата. Имаме потребност от ATACMS, с цел да се опазим от S-300 и S-400. Би помогнало и унищожаването на заводите за произвеждане на пускови установки и на въпросните ракети. За това са нужни, които могат да прелитат 2000 километра. За отбраната от ракетите S-300 и S-400 подвластен от нашите интернационалните сътрудници.

Имат ли опция елементарните хора да се защитят от тях - при състояние, че не се афишира въздушна паника?

Р. Свитан: Тези ракети са доста рискови за хората - отбраната от тях е допустима единствено в солидни железобетонни укрития. При състояние, че няма предизвестие, обаче, най-хубавият метод да се спасиш от тези ракети в този момент е да заминеш за Европа или за тази част от територията на Украйна, която е отдалечена на повече от 250 км от границата или от фронта.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР