Русия удря Украйна със своите хиперзвукови ракети през повече от

...
Русия удря Украйна със своите хиперзвукови ракети през повече от
Коментари Харесай

Рискът от хиперзвуковите ракети на Русия

Р усия удря Украйна със своите хиперзвукови ракети през повече от две години пълномащабна война в страната. Но Москва върви по тънка алена линия, изпробвайки новите си качества, като в същото време се пробва да не издава проект си, за това по какъв начин съперниците на Русия могат да се пазят против тях, написа в собствен анализ Newsweek.

Армията на Киев постоянно оповестява за ракети " Кинжал ", които се насочват към нейна територия и декларира, че противовъздушната защита може да смъкна хипотетичните неудържими оръжия. В средата на февруари 2024 година украински държавен мозъчен концерн съобщи, че е разкрил фрагменти от хиперзвукова ракета " Циркон ". 

Смята се, че това е първото потребление на подобен вид ракета в раздраната от война страна. И “Кинжал ”, и “Циркон ” са били измежду „ супер оръжията “, показани от съветския президент Владимир Путин през 2018 г. 

Какво е обаче за Кремъл стрелбата с тези хиперзвукови оръжия в Украйна? 

Използването им дава на Москва по-голям боеприпас и опция да тестват своите системи от “следващо потомство “, само че също по този начин разрешава на съперниците на Русия, като Съединени американски щати и други страни от НАТО, да прегледат по-добре своите качества в бойна среда, пише Newsweek.

“Научаваме доста от оперативната приложимост. Удивително е, че Москва употребява някои от най-модерните си системи, предопределени да заплашват НАТО, и че Русия ни дава опция да научим толкоз доста за тях “, споделя Уилям Алберк, шеф по тактика, технологии и надзор на въоръженията в Международния институт за стратегически проучвания (IISS) и някогашен чиновник на НАТО.   

Russia's Hypersonic Missile Risk
— Seth Robson (@sethrobson1)
“Това е голям обмислен риск “, споделя Алберк пред Newsweek. 

Русия парадира със своите хиперзвукови оръжия, само че западни специалисти допускат, че терминът е спорен - анализаторите постоянно назовават “Кинжал ”, балистична ракета с въздушно изстрелване. Едно хиперзвуково оръжие може да маневрира при високи скорости, само че доста балистични ракети могат да се движат със скорост над  пет пъти по-висока от тази на звука. 

На доктрина комбинирането на скорост и маневреност на ниски височини „ прави траекторията им на полет доста непредвидима и затова по-трудна за прихващане спрямо балистичните ракети “, които се движат по по-предсказуеми траектории на по-големи височини, споделя Федерико Борсари от Центъра за разбор на европейската политика (CEPA). 

Но с изключение на рекламния резултат, когато бъдат прихванати, Русия може също да употребява опита от изстрелването на ракетите в Украйна, с цел да разбере по какъв начин да ги усъвършенства против западната противовъздушна защита, споделя той. 

Същият принцип важи и за интернационалните наблюдаващи, които могат да научат по какъв начин най-добре да проектират въздушна защита, с цел да смъкват тези хиперзвукови оръжия от последващо потомство. 

„ Да ги видите употребявани в бойни условия е доста потребно както за тези, които желаят да разработят тези оръжия, по този начин и за тези, които желаят да се пазят против тях “, споделя Хинц. 

„ Със сигурност тестването може да даде знаци на Русия за това, какво не върви по проект или какви са минусите “, съгласява се Борсари.    

Войната в Украйна също дръпна завесата пред балистичните ракети на Северна Корея и по какъв начин скрито създадените оръжия работят в зони на бойни дейности. Разкриването на характерностите на съветски, севернокорейски или ирански ракети " ще ни осведоми за идващото десетилетие на планиране на отбрана ", споделя Алберк. 

Съединени американски щати не са пуснали хиперзвукови оръжия, оставяйки ги настрани заради цената и въпросите, какъв брой прибавят към качествата на Вашингтон, напомня Newsweek.

Използването на хиперзвукови оръжия от Русия демонстрира, че Москва желае да тества нови технологии и да се поучи от спора, споделя Блек, само че също по този начин акцентира, че Русия изпитва напрежение върху запасите си от други, по-евтини прецизни муниции. 

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР