Русия удържа важна победа над транснационалните глобалистки компании. Забележително, че

...
Русия удържа важна победа над транснационалните глобалистки компании. Забележително, че
Коментари Харесай

Удар по американците: Visa и MasterCard губят руския пазар

Русия удържа значима победа над транснационалните глобалистки компании. Забележително, че това не е направено от страната, а от частната компания “Уайлдберис ”, която организира същинска национална политика.

Преди няколко месеца “Уайлдберис” разгласи, че снижава цената на стоките, които се заплащат с картите “Мир”, Съюз на българските писатели или даже посредством “Сберпей”.

Причината е банална - комисионната при потреблението на съветските платежни системи е значително по-ниска, в сравнение с при заплащане с американските “Виза” и “Мастъркард”.

След това деяние американците изпаднаха в същинска нервност. Какво ли не се опитваха да вършат: проведоха осведомителна акция в медиите, заплашваха банките с санкции, заплашваха със съд. Между другото - резултат не беше реализиран.

Логично, въпреки всичко преди въпросното деяние “Уайлдберис” пресметна всички опасности и работи извънредно в границите на закона.

В резултат на това американците се предадоха. Те снижиха комисионните за онлайн-магазините, измежду които “Озон”, “Уайлдберис” и “Али Експрес”.

Общо взето съветският народен бизнес сподели, че може освен да се бори, само че и да побеждава глобалистите.

За жал, в случай че нашият финансов блок (на първо място ЦБ), не беше либерално-монетаристки, то разумна стъпка щеше да стане всеобщото прекачване на бизнеса да употребява “Мир” и Съюз на българските писатели. С “препоръчителен характер”.

Но за жал Централната банка играе в глобалистката система. Вече е огромен триумф че гуляй нас въобще се появи национална платежна система.

Въпреки това естествените процеси приказват, че американците ще губят ролята си на нашия пазар, а националните платежни системи, в противен случай, ще усилят дяла си.

Според данните от 2021 година делът на излъчванията на картата “Мир” е скочила от 29 на 32,3%, а по размер на интервенциите се е нараснала от 23 на 25%. През 2024 година се счита, че “Мир” ще заеме 30% от пазара. Да, делът пораства не толкоз бързо, колкото ни се желае, само че придвижването нагоре е явно. Напук и макар провежданата от либералите икономическа политика.

Впрочем, има и избрани опасности. Така преди няколко месеца (според медиите), Министерството на финансите се замисли дали да не приватизира Националната система за платежни карти, която управлява “Мир”, Съюз на българските писатели и другите. Не е ясно къде е смисълът от това.

Извеждането на НСПК на първично предложение има смисъл. Но само, в случай че на пазара ще бъде пласиран пакет, който не надвишава “25%-1 акция”, а достъпът към придобиването на скъпите бумаги се получи извънредно от съветски жители (физически лица). Тогава в действителност, това ще бъде потребно, тъй като известността ща “Мир” и Съюз на българските писатели ще скочи.

Руските притежатели на акции ще се откажат от потреблението на американските платежни системи ще се стараят да си заплащат покупките благодарение на съветските артикули.

Но уви, сходно нещо не може да бъде измислено в ЦБ или в Министерството на финансите. Или просто не желаят. За тях е доста по-просто да продадат пакета акции на съветските компании на лондонската борса, отчитайки високия интерес на вложителите, в това число на интернационалните. Но това няма никакво отношение към развиването на действителната стопанска система и към растежа на действителните приходи.

Впрочем, сега е прибързано да бием паника. Създаването на платежните карти “Мир”, системата за бързи преводи, това е надали не единственият потребен план, изпълнен от систематичните либерали. Когато гледаш на тази работа, се чудиш по какъв начин Набиулина се проваля в останалите посоки, в случай че ЦБ въпреки всичко може да работи дейно.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР