Русия спечели почти трилион рубли през 2023 г. поради ръста

...
Русия спечели почти трилион рубли през 2023 г. поради ръста
Коментари Харесай

Несуровинният износ на Русия скочи благодарение на санкциите

Русия завоюва съвсем трилион рубли през 2023 година заради растежа на несуровинния и неенергиен експорт. Той демонстрира просто свръхестествен растеж от 85% и се трансформира в сериозна поддръжка за приходите на страната. Какво включва този експортен продукт, за какво други страни започнаха да купуват повече несуровинни артикули от Русия и къде е капацитетът за напредък, който занапред ще се разкрива?

Западните наказания, наложени против обичайните експортни артикули на Русия - петрол и газ, доведоха до още по-голям подем на нересурсния и неенергиен експорт. Той набира скорост всяка година, само че през 2023 година демонстрира изключително висок напредък: с цели 85% - до 990 милиарда рубли, както сподели съветският министър председател Михаил Мишустин на форума “Произведено в Русия ”. Всъщност тази година в парично изражение този сегмент от износа ще надвиши границата от трилион рубли.

Нересурсният неенергиен експорт или ННИ са доставки на артикули от първоначални култури (зърно, зеленчуци, плодове), химикали, торове, обработен камък, чугун и стомана, цветни и благородни метали.

Този лист включва и подготвени артикули с ниска трудност (брашно, зърнени храни, растителни масла), артикули на машиностроенето, фармацевтични артикули, домашен химикали, облекло и обувки.

„ Ролята на износа на петрол и газ за Русия стана значима на фона на въвеждането на ограничавания и тавани на цените на петрола и петролните артикули. В резултат на това още през първата половина на 2023 година бюджетните доходи отвън петрола и газа се усилиха с 19,8% и бяха 2,5 пъти по-високи от приходите на Русия от нефт и газ. Тоест съотношението стана почти 30% към 70% в интерес на непетролните и газови доходи на Руската федерация, макар че предходната година делът на бюджетните доходи от петрол и газ надвиши 41% “, отбелязва анализаторът Владимир Чернов.

Миналата година ННИ и обвързваните с него промишлености са донесли повече от 3,3 милиарда рубли в съветския бюджет, сподели Вероника Никишина, общоприет шеф на Руския експортен център. Производството им ангажира повече от 5 милиона работни места, което е 7% от общата претовареност на дейното население, добави тя.

Така Западът със своите наказания по някакъв метод даже оказва помощ на Русия да се освободи от по този начин нареченото суровинно проклинание. Въпреки това съществуването на енергийни запаси се назовава проклинание, като предписание, от тези страни, които не имат такива запаси и които са принудени да ги купуват от „ проклетите “ страни. Съединените щати относително неотдавна съумяха да се измъкнат от чист вносител и да станат експортьор на енергийни запаси с помощта на непредвидената шистова гражданска война. Европа е по-малко щастлива в това отношение.

Структурата на съветския експорт след февруари 2022 година не се разгласява от Русия. Според Мишустин в изискванията на наказания съветските експортьори намират нови опорни точки: да вземем за пример доставчиците на селскостопанска продукция и енергетика за мирни нуклеарни планове в чужбина се усещат уверени.

Екатерина Новикова, доцент от катедрата по Икономическа доктрина в Руския стопански университет “Плеханов ” разпознава главните съществени позиции на ННИ: това са металните артикули (около 25%), химическите артикули и продуктите на машиностроенето (съответно по 19%), както и възходящият агропромишлен комплекс, който към този момент претендира за второ място или дял от 20%.

„ За съветския експорт значима насочна точка беше преориентирането на комерсиалното взаимоотношение от Запада към Изтока, като по този метод освен се заменят изгубените западни пазари, само че се уголемява експортната активност към огромен брой другарски страни в Азия и Близкия изток. Първо, Китай стартира да внася рекордно количество агропромишлени артикули от Русия: популацията на Китай е много огромно, тъй че съветският хранителен пазар несъмнено откри една от опорните точки за по-нататъшното си разширение “, споделя Новикова.

Основният размер на износа от Русия за Китай е, несъмнено, енергийни запаси (те съставляват 70% от целия импорт в Китай). Износът ни на селскостопански артикули за Китай обаче бележи свръхестествен растеж. През първите осем месеца на тази година Русия е изнесла повече от 5,5 милиона тона селскостопанска продукция за Китай, което е 2,7 пъти повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година, съгласно Центъра за агроекспорт към Министерството на земеделието. В парично изражение доставките съвсем се удвоиха. Това докара до това Китай да стане водач измежду купувачите на съветска храна. До 2030 година износът на съветска селскостопанска продукция за Китай може да надвиши 10 милиарда $, чакат специалисти от Agroexport. Като се има поради, че през 2022 година Китай е закупил от Русия селскостопанска продукция на стойност 5,1 милиарда $, приказваме за удвояване на доставките.

Русия също по този начин усилва търговията с Иран, ОАЕ и други азиатски страни. Например Виетнам внася огромно количество свинско месо, а Русия е основен експортьор на месо за Виетнам, отбелязва Новикова.

Ръстът на нересурсния експорт на Русия също е обвързван с поддръжката на експортьорите на разнообразни машини, машини и съоръжение, с увеличение на производството на механически комплицирани артикули в страната като част от програмата за заменяне на вноса и потвърждаване на статута на Русия като софтуерно развита страна, споделя Дмитрий Баранов, водещ специалист във “Финам ”.

„ Определено върхът от 2023 година ще бъде строшен през идната година, тъй като съветските компании започнаха експанзията си на нови пазари: продуктите ще бъдат усъвършенствани, разширени, от ден на ден и повече съветски райони ще вземат участие в разширението на връзките с райони на други страни. В тази връзка можем да приказваме единствено за началото на дълъг път за разширение на комерсиалните връзки на Русия с другарски страни, изследване на техните пазари и обезпечаване на нужните локални артикули в нересурсния неенергиен бранш “, оптимистично е Новикова.

Единствено процентният растеж през 2024 година може да е по-нисък. „ Ръстът от 85% тази година се дължи на резултата на ниската база. Следователно през идната година ще бъде извънредно мъчно да се повторят сходни темпове на напредък, най-вероятно те ще се забавят “, счита Чернов. Въпреки това, като цяло ННИ ще продължи да нараства както по размер, по този начин и по стойност.

Според специалиста торовете имат вероятности за по-нататъшен растеж на износа, защото в този момент доставките им се лимитират до цялостното облекчаване на вътрешния пазар. „ Свинското месо има огромен капацитет за увеличение на размерите на износа, защото в края на септември Китай отстрани рестриктивните мерки върху износа му от Русия, въведени още през 2018 година след експлоадирането на африканската чума по свинете. Китай е най-големият консуматор на свинско месо, а Русия е най-големият му експортьор “, отбелязва Чернов. Очаква се след разрешаването на всички официални проблеми действителните доставки на свинско месо за Китай от Русия да стартират през второто или третото тримесечие на 2024 година

„ Има и вероятности за по-нататъшно увеличение на износа на зърно, защото тази година още веднъж се чакат реколти, близки до рекордните, а предлагането на международния пазар понижава “, споделя Чернов.

Зърнената годишна продукция в Русия през 2023 година ще бъде към 137-138 млн. тона, а експортният капацитет ще остане на миналогодишното равнище от 50-60 млн. тона, сподели неотдавна съветският президент Владимир Путин.

„ Перспективи за по-нататъшен напредък на ННИ имат разнообразни типове машиностроене: превоз, енергетика, селско стопанство и произвеждане на машини. Русия има забележителен опит в производството на тази технология и съоръжение, равнището на подготовка на своите чиновници и опит в създаването на тези технологии. Тези артикули могат да бъдат доста търсени в страните от ЕАЕС, ШОС и редица страни от Африка и Латинска Америка “, показва Дмитрий Баранов.

Руските артикули имат огромен капацитет за продажби на най-големите пазари на другарски страни. Но за сполучливото разпространение на тези пазари е належащо също по този начин да се развие инфраструктурата на външната търговия, споделя Вероника Никишина.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР