Русия следи развитието на ситуацията с евентуалното провеждане на опити

...
Русия следи развитието на ситуацията с евентуалното провеждане на опити
Коментари Харесай

Захарова: Русия следи ситуацията с опитите на САЩ на ядрения полигон в Невада

Русия следи развиването на обстановката с възможното осъществяване на опити от Съединени американски щати на нуклеарния полигон в Невада. И ще отговори огледално, в случай че това се удостовери. Това съобщи формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова в изявление за RT.

“Наистина, ние ще следим развиването на тази обстановка. Искам да ви припомня нашата кардинална позиция във връзка с нуклеарните оръжия и тяхното потребление. Тя неведнъж е заявявана от президента на Русия. И е залегнала в нашите доктринални документи. Ще изтъквам речта на президента на нашата страна от 21 февруари 2023 година в посланието си до Федералното заседание. Той безусловно съобщи следното:

„ Ние, несъмнено, няма да сме първите, които ще създадат това. Но в случай че Съединените щати проведат нуклеарни опити, тогава и ние ще го създадем “.

По-рано съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Москва продължава да ревизира обстоятелствата по отношение на тестванията, извършени от Съединените щати на полигона в Невада.  Засега не са открити нарушавания на Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити.

На 18 октомври Министерството на енергетиката на Съединени американски щати заяви, че е осъществена „ подземна химическа детонация в Невада, с цел да се усъвършенства способността на Съединените щати да откриват нуклеарни детонации с ниска мощ по света “. Владимир Ермаков, шеф на департамента за неразпространение и надзор над въоръженията на съветското външно министерство, сподели, че съгласно Русия Съединени американски щати не се отхвърлят от концепцията за осъществяване на нуклеарен опит.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР