Русия ще направи всичко необходимо за поддържане на мира, стабилността

...
Русия ще направи всичко необходимо за поддържане на мира, стабилността
Коментари Харесай

Лавров: Русия ще направи всичко, за да запази мира и стабилността в Арктика

Русия ще направи всичко належащо за поддържане на мира, стабилността и социално-икономическото развиване в Арктика. Това се споделя в приветствието на съветския външен министър Сергей Лавров към участниците в научно-практическата конференция за изменението на климата и размразяването на безконечната заледеност, оповестено в сряда на уеб страницата на съветското външно министерство.

„ Комплекс от научни, стопански и политически фактори води до непрекъснато повишаване на вниманието на интернационалната общественост към Арктическия район. Ние виждаме нашата задача да създадем всичко належащо за поддържане на мира и стабилността, повишение на устойчивостта на околната среда и обезпечаване на удобни условия за социално-икономическото развиване на арктическата зона на съветската федерация “, сподели още Лавров.

Лавров означи, че един от методите за реализиране на тази цел е установяването на взаимноизгодно интернационално съдействие в полза на развиването на Далечния север с уравновесена композиция от обществени, стопански и екологични аспекти.

„ Това е един от целите на съветското председателство на Арктическия съвет, което завършва през май тази година “, акцентира Лавров.

Ръководителят на съветското външно министерство обърна внимание, че изменящият се климат е едно от най-сериозните провокации на нашето време.

" Разглежданият въпрос е от изключително значение за високите географски ширини. Важно е, че съгласно наличните оценки скоростта на повишаване на температурата на въздуха в Арктика надвишава междинното за света повече от два пъти. В резултат на това от размразяването на безконечната заледеност, рисковете за инфраструктурните уреди, основани в района, се усилват. В същото време стоплянето улеснява навигацията по северните речни и океански пътища, разширявайки опциите за доставка на артикули до труднодостъпни региони на Далечния север ”.

Лавров увери, че съветското външно министерство ще продължи да поддържа установяването и поддържането на връзки сред локалната научна общественост и задграничните сътрудници. „ Днес това е изключително настоящо, като се има поради, че по виновност на обособени вражески настроени страни доста канали за публична дипломатическа връзка остават блокирани или лимитирани до най-минималния набор от обсъждани тематики “, добави Лавров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР