Русия ще направи първата доставка от най-новия си терминал за

...
Русия ще направи първата доставка от най-новия си терминал за
Коментари Харесай

Гърция очаква руски втечнен газ

Русия ще направи първата доставка от най-новия си терминал за полутечен природен газ до Гърция - изненадваща дестинация в хода на напъните на Европа да понижи енергийната си зависимост от Москва. Първият товар от завода в Портовая на Балтийското крайбрежие, потегля за южната ни съседка, твърди поискал анонимност източник, осведомен директно с въпроса. Купувачът на горивото не е огласен обществено.   

Новият терминал за полутечен природен газ, който е покрай спрения от употреба газопровод до Германия " Северен поток ", стартира работа в невиждана енергийна рецесия, задълбочена от решението на Кремъл да ореже газовите потоци до Европа. Но до момента в който доставките по тръбата на процедура са прекъснати, свръх-изстуденото гориво от други съветски съоръжения за втечняване на суровината към момента акустира на европейските пристанища.  

Руският държавен газов колос " Газпром " е завършил 72-часовите проби на новия " маломерен " терминал при започване на седмицата и остават за дооформяне само " някои документи, съобщи публично заместител основният изпълнителен директор на компанията Витали Маркелов. Заводът към този момент е създал към 30 хиляди тона полутечен газ.  " Газпром " отхвърля формален коментар на новината за гръцката пратка. 

В момента не са наложени наказания върху доставките на полутечен природен газ от Русия за Европа, макар че Обединеното кралство престана да приема свръхзамразеното гориво след началото на войната в Украйна.

Единственото гръцко оборудване за полутечен природен газ може да изпраща по 6 милиарда куб м суровина годишно, като близо половината от нея отива на север до България и Северна Македония, а останалото количество е за вътрешния пазар. България бе отрязана от съветските газови доставки още напролет откакто отхвърли да извърши новите условия на Кремъл да се разплаща с рубли за полученото синьо гориво. 

В момента танкерът за полутечен газ " Псков " е закотвен на терминала за полутечен газ в Портовая и товари първите си количества суровина, демонстрират данни от устройствата за следене на придвижването на товарните кораби, получени от организация " Блумбърг ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР