Русия се връща към участие в зърнената сделка, след като

...
Русия се връща към участие в зърнената сделка, след като
Коментари Харесай

Русия се връща в зърнената сделка

Русия се връща към присъединяване в зърнената договорка, откакто получи писмени гаранции от Украйна, че Киев няма да употребява зърнения кулоар за бойни дейности против Москва, заяви съветското министерство на защитата, представено от ТАСС.

От военното ведомство означиха, че това е станало благодарение на посредничеството на Организация на обединените нации и Турция.

" Беше допустимо да се получат нужните писмени гаранции от Украйна за неизползването на филантропичния кулоар и украинските пристанища, избрани в полза на износа на селскостопански артикули, за осъществяване на военни интервенции против Руската федерация, изпратени до Съвместния координационен център на 1 ноември 2022 година ", означават от Министерството на защитата.

" Руската федерация смята, че получените все още гаранции наподобяват задоволителни и възобновява осъществяването на съглашението ", споделиха от министерството.

Припомняме, че във вторник бе обявено, че през днешния ден, 2 ноември, не се планува придвижване на кораби по зърнените коридори.

Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков разгласи, че след еднодневна пауза в четвъртък, 3 ноември, придвижването на плавателни съдове с украински селскостопански продукти по коридора за сигурност в границите на " съглашението за зърното " в Черно море ще бъде обновено.

Във вторник вечерта министър Кубраков заяви, че на 3 ноември, на следващия ден, през коридора ще преминат осем кораба. " Получихме удостоверение от Организация на обединените нации ", разгласи министърът.

В събота Русия съобщи, че преустановява действието на споразумението за доставка на зърно, сключено сред Москва, Турция, Украйна и Организация на обединените нации. Кремъл декларира, че към този момент не може да подсигурява безвредното прекосяване на кораби от Украйна през Черно море, като изяснява това с нападението против кораби на Черноморския флот в Севастопол.

Въпреки решението на Русия, Украйна, Турция и Организация на обединените нации договориха план за придвижване на 14 кораба в Черно море за понеделник, 31 октомври, в границите на договорка за зърно. Беше обявено, че 12 от тях ще отпътуват от Украйна, а други два ще дойдат в страната. Делегацията на Организация на обединените нации е уведомила съветската делегация за тези дейности в сходство с откритите процедури.

Вчера президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган са разискали подробно решението на Кремъл да спре присъединяване си в зърнената договорка. Според пресслужбата на Кремъл това е бил " обстоен диалог ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР