Русия се подготвя да въведе пълна военна мобилизация в разгара

...
Русия се подготвя да въведе пълна военна мобилизация в разгара
Коментари Харесай

Русия готви нова ескалация: Поглъщане на Донецк, Луганск и Херсон и пълна военна мобилизация

Русия се приготвя да вкара цялостна военна готовност в разгара на зациклилата си акция в Украйна - следващ знак за желанията на Владимир Путин да ескалира спора.

Едновременно с това - окупационните сили в Донецк, Луганск и Херсон оповестиха скоростни референдуми за присъединение към Русия на 23-27 септември.

Депутати от ръководещата група " Единна Русия ", Либерално-демократичната партия на починалия Владимир Жириновски, комунистите на Генадий Зюганов и членове на партията " Нови хора " са внесли законопроект, с който се утежняват наказванията за закононарушения, " осъществени в интервал на готовност или при военно състояние или във военно време ".

Текстовете оферират нови сформира на Наказателния кодекс, с които да се постановат присъди до 10 години отнемане от независимост при непринудено предаване в плен, и до 15 години в колония за мародерство.

Предлага се и въвеждане на наказване за " отвод от осъществяване на заповеди в интервал на военно състояние или при водене на бойни дейности " - до 3 години в колония.

Досега публично Русия отхвърля да води война в Украйна и даже преследва за " подправени вести " хората, които отхвърлят да назовават " специфична интервенция " нашествието на 24 февруари. На фронта би трябвало да се изпращат единствено професионални бойци на контракт с армията, въпреки че още в първите месеци на войната Кремъл превръщаше 18-20-годишни момчета от наборната работа в пушечно месо, а сега незабавно набира макар експлицитната възбрана за това.

Промените в Наказателен кодекс в този момент дават сигнал, че Кремъл може да направи завой в досегашната си политика и фактически да принуди популацията, което може да носи военна работа, да се активизира против Украйна.

Кирил Стремоусов от окупационната администрация в украинската област Херсон твърди, че в случай че региона се причисли към Русия с референдум, " няма да има наложителна готовност ", а единствено " набор в доброволчески батальони ".

Въвеждат се и други текстове, които заплашват с до 10 години затвор нарушителите на условия по държавни поръчки в областта на защитата.

Утежняват се и наказванията за " своеволно овакантяване на воинската част " по време на военна готовност - до 5 години затвор, в случай че боецът липсва в продължение на не повече от 10 дни.

Дезертьорството, отклоняването от работа, нарушаванията на разпоредбите на бойното дежурство и загубата, унищожаването или повреждането на военно имущество във военновременни условия също ще се санкционират по-тежко, съгласно предложенията на Думата.

Военният специалист Максим Гребенюк разяснява, че поправките в съветския Наказателен кодекс затварят съвсем всички благоприятни условия на настоящите и бъдещите бойци да се откажат от присъединяване във войната в Украйна.

" Сега в случай че един военнослужещ откаже да взе участие в спецоперацията, го уволняват заради несъблюдение на контракта като непотребен. Фактът на отвод от присъединяване не се санкционира углавно. Но в случай че поправките бъдат признати, отводът от присъединяване в бойни дейности към този момент ще се третира като закононарушение и ще се санкционира със период от 2 до 3 години ", разяснява той.

Неизпълнението на заповед към този момент се приравнява на отвод от присъединяване в бойните дейности - това наказване ще се ползва даже да не се вкара военно състояние в Русия.

" Ако страната взе участие във въоръжен спор и боецът откаже да взе участие в него - край, той е нарушител. Това ще се отнася освен за тези, които към този момент се намират на територията на спора, само че и тези, които към момента са в поделенията в Русия и следва да бъдат изпратени ", споделя Гребенюк.

Украинското военно разузнаване реагира на новините от Москва с коментар, че вероятно оповестяване на цялостна военна готовност ще нанесе сериозен удар по режима на Владимир Путин.

" Това ще е самопризнание, че Русия не е съумяла да извърши поставените задания и че така наречен " специфична интервенция " не е постигнала резултат и се води същинска война. Ресурсът на Русия се изчерпва ", споделя източник от службата пред " Kyiv Post ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР