Русия се оттегля от сделката за зърното, която осигуряваше износа

...
Русия се оттегля от сделката за зърното, която осигуряваше износа
Коментари Харесай

Русия се оттегли от споразумението за зърното

Русия се отдръпва от договорката за зърното, която осигуряваше износа му през черноморските пристанища на Украйна. По-рано в събота съветското министерство на защитата призна за удари нанесени от Украйна с дронове на пристанището в Севастопол. По информация от Москва са развалени миночистачът " Иван Голубец " и уреди на сушата.

Русия към този момент не желае да взе участие в съглашението, контрактувано от Организация на обединените нации и Турция, това оповестява съветската организация ТАСС като се базира на информация от Министерството на защитата в Москва. Руската страна не може да подсигурява сигурността на товарните кораби в програмата и действието на съглашението се приключва за неустановен период.

Предстои страната публично да уведоми Организация на обединените нации.

Изминаха три месеца, откогато Организацията на обединените народи подписа съглашение в Истанбул за отчасти повдигане на блокадата на украинските пристанища от съветския флот макар продължаващата война и за разрешаване на износа на зърно.

Преди началото на войната Украйна изнасяше 45 милиона тона зърно или слънчогледово масло годишно, което я прави, сходно на Русия, един от най-големите експортьори на зърно в света.

Това се промени, когато войната стартира на 24 февруари. Цените на зърното скочиха, Организация на обединените нации предизвести за апетит, изключително в бедните страни в Африка, Близкия изток и Азия. На 22 юли руснаците, украинците и турците, с посредничеството на Организация на обединените нации, се договориха за " кулоар за зърно ": корабите се позволяват да влизат празни в украинските пристанища, като авансово се ревизират в Истанбул дали не придвижват оръжия. След натоварване в Одеса или прилежащите украински пристанища Черноморск и Южне, корабите подлежат на втора инспекция при връщането им в Истанбул. В подмяна на Русия, която е обект на интернационалните наказания, ѝ е разрешено да изнася селскостопански химикали.

Благодарение на съглашението 331 кораба съумяха да доставят 7,4 милиона тона зърно по целия свят. Самата Организация на обединените нации нае няколко кораба и изпрати зърно до страни, застрашени от апетит, като Етиопия и Сомалия, Йемен или Афганистан.

И преди последната офанзива с дрон против Крим имаше подозрения дали съглашението, което в началото беше подписано до края на ноември, ще бъде удължено. Неотдавна чиновници на Организация на обединените нации в Москва се пробваха да договорят продължение на договорката с още една година. Русия неведнъж заплашваше да скапе съглашението за експорт на зърно при положение на терористични актове или бойкот.

Въпреки оповестеното от Русия прекъсване на договорката, Организация на обединените нации към момента не губи вяра. Говорител на Организация на обединените нации сподели в събота в Ню Йорк, че са " в контакт с съветските управляващи по този въпрос “. „ Наложително е всички страни да се въздържат от всевъзможни дейности, които заплашват Споразумението за зърното, което е решаващо филантропично изпитание, което явно има позитивно влияние върху достъпа до храна за милиони хора по света “, гласи позицията на Организация на обединените нации.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР