Докато в София тече заседание на Парламентарната асамблея на НАТО,

...
Докато в София тече заседание на Парламентарната асамблея на НАТО,
Коментари Харесай

Радев зове депутатите да се подпишат, че ще воюват за България, ако се наложи

Докато в София тече съвещание на Парламентарната асамблея на НАТО, българският президент Румен Радев още веднъж заприказва - този път от Швейцария, за заплаха от ескалация на войната, която Русия води в Украйна и повтори предизвестието си, че до такава степен ще се стигне, в случай че се стигне до погашение на войски на алианса в Украйна.

Радев даже настоя:

" Призовавам всички народни представители и политици, които вземат решение за ескалация на напрежение, да преминат най-малко един месец на интензивна военна подготовка и да подпишат декларация, че в случай че се наложи, те ще водят война за България ". Думите му пристигнаха след срещата му с швейцарския президент.

Призивът пристигна, макар че малко преди този момент след диалога си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София служебният министър председател Димитър Главчев изясни, че " в никакъв случай не е обсъждано изпращането на български бойци в Украйна ". Тази реакция от Главчев пристигна, откакто Радев беше споделил тезата си и по време на визитата си в Унгария.

Радев заприказва за " припрени реакции " на български политици, " които през живота си са стискали единствено детско пистолетче ", че България няма да изпраща свои войски Украйна.

" Това са доста съществени неща, тъй като Русия споделя, че си резервира правото да нанесе удари по тези страни. Аз се надявам да не стигнем до това, само че би трябвало здрав разсъдък и от двете страни. Защото стигне ли се до такава степен, няма никакво значение какви решения взема нашият парламент ", сподели Радев.

По думите му напрежението са насаждало както от изявленията и дейностите на политици, по този начин и от медиите.

" Виждам истерични реакции на моите тези, които са поредни, ясни, кардинални, които пазят националния интерес и би трябвало да срещат разбирането и поддръжката на нашите политици и издават в действителност боязън и зависимости у някои хора, " разгласи още Радев.

В същото време, до момента в който разгласи други политици в истеричност, той отхвърли да търси насаждането на боязън с тезите си, че въоръжаването на нападнатата от Русия Украйна няма да докара до мир, а ще задълбочи спора.

" По никакъв метод не желая да тревожа никого, само че отново приканвам за здравомислещ разсъдък. Ако нещо не е ясно, нашите политици, които вземат решения, могат въпреки всичко да се допитат до специалисти, " сподели още той, без да посочи дали има поради себе си.

Думите на президента идват на фона на призната по-рано с която алиансът желае да отпадне ограничаването за Украйна да употребява предоставено ѝ западно оръжие за поразяване на законни цели на територията на агресора Русия.

Отсъствието си от страната в миг, в който в София идва генералният секретар на НАТО, президентът изясни с от дълго време плануваните визити в Унгария и Швейцария.

" Надявам се новината да не бъде " Радев избегна срещата със Столтенберг и че с него ще продължим градивния си разговор по време на срещата на върха на НАТО юни месец във Вашингтон, " сподели президентът.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР