Русия се опита да провокира нов политически скандал в Европа

...
Русия се опита да провокира нов политически скандал в Европа
Коментари Харесай

Как Кремъл се опитва да се меси в изборите в Италия

Русия се опита да предизвика нов политически скандал в Европа - този път в Италия, която се намира в разгара на предизборната си акция - само че срещна сериозен отпор.

Всичко стартира с обява на небезизвестната говорителка на съветското външно министерство Мария Захарова, съгласно която " Рим е тласкан към икономическо самоубийство поради евроатлантическата фикс идея по глобите ".

В резултат на това, съгласно Захарова италианската промишленост ще бъде " унищожена от задокеанските братя ", защото американските компании " заплащат седем пъти по-евтино електричество от италианците ". " Санкциите - продължава тя - се трансфораха в инструмент на незаконна конкуренция по отношение на италианските производители, a когато италианските компании банкрутират, те ще бъдат изкупени на положителни цени от янките ".

Повод за заканите на Захарова е италианският проект за понижаване на потреблението на природен газ, който беше квалифициран още преди да се оправдаят прогнозите, че " Газпром " ще спре изцяло доставките на горивото до Европа.

На 2 септември съветският монополист разгласи безсрочно преустановяване на работата на " Северен поток " поради хипотетична " техническа " щета. Италия беше измежду страните, които получават понижени размери на природен газ още от юли - макар че официално Eni извършва настояванията на " Газпром " за заплащания в рубли. Рим обаче стартира да понижава зависимостта си от Москва, като внася газ от Алжир.

Реакция на провокациите на Захарова пристигна незабавно от държавното управление в оставка на Марио Драги.

" Това е логиката на представител на една тоталитарна страна, който си мисли, че може да наложи нещо на друга страна. Представете си по какъв начин Италия приема заповеди от който и да е ", разяснява италианският министър на екологията Роберто Чинголани.

Той разказва ограниченията по лана като " осъзнато решение " и " рационално икономисване " на сила, като показва, че някои от жителите на Италия даже няма да усетят ограничение на потреблението.

Намесата на Мария Захарова в италианския политически живот се случва в внимателен миг. Страната е в разгара на акцията преди парламентарните избори на 25 септември, на които се чака дясната коалиция към " Братята на Италия ", " Северната лига " на Матео Салвини и " Форца Италия " на Берлускони да получи максимален резултат.

Марио Драги, който заемаше твърда позиция против военната експанзия на Русия в Украйна, беше заставен да подаде оставка през юли, откакто Салвини и придвижването " Пет звезди " се сплотиха против него.

Салвини е един от най-близките до Путин европейски партийни водачи. Северната лига имаше съглашение за съдействие с " Единна Русия " още от 2017 година, а.

`Председателят

Преди няколко месеца към Матео Салвини избухна нов скандал, откакто се оказа, че Руското посолство в Рим е платило самолетния билет за планувано негово пътешестване до Москва като " задача за сдобряване ". Пътуването по този начин и не се случи, само че следите на Кремъл са много забележими във всички политически разтърсвания в Италия.

Затова италианският министър на външните работи Луиджи ди Майо е сигурен, че " Русия е решила да влезе непосредствено в предизборната акция на една суверенна страна и играе роля, която си е чистна интервенция ".

Според него " прекъсването на газа по Северен поток " е чиста проба съветски рекет по отношение на Европа ", поради което Италия би трябвало да се намеси, като понижи бремето на сметките за сила.

Остра реакция пристигна и от страна на италианския сътрудник на Захарова - представителят на Външното министерство Джузепе Маричи.

Той дефинира изказванията ѝ като " следващото доказателство, че съветските управляващи популяризират агитация ".

" Едно е несъмнено - през днешния ден италианските фамилии и италианските фирмри рискуват да бъдат стопански задушени от повишаването на природния газ. А това повишаване, на собствен ред, идва от русата далавера и от войната, която Путин продължава, причинявайки гибелта на хиляди почтени хора ", споделя още Маричи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР