Русия се оказа в китайски капан. Преди войната в Украйна

...
Русия се оказа в китайски капан. Преди войната в Украйна
Коментари Харесай

Китай блокира 100 млрд. долара на Русия

Русия се оказа в китайски капан. Преди войната в Украйна тя вложи 17% от златните си запаси в юани, с цел да се отбрани от възможни наказания. Сега обаче се оказа, че е невероятно да си ги вземе, тъй като за продажбата им би трябвало особено позволение от Китай, което е мъчно да бъде получено, написа. Според доклада на ЦБ в китайски юани са вложени 105 милиарда $.

Това излиза наяве от презентация на Централната банка на Русия, готова за заседание с членовете на държавното управление за по-нататъшната орис на запасите и проектите те да бъдат попълнени с валута на " другарски страни ", извършено на 30 август.

Според документа съветските управляващи разискват опцията да купят юани и други " меки " валути за 70 милиарда $. " В новата обстановка натрупването на ликвидни запаси в непозната валута за бъдещи рецесии е извънредно мъчно и постепенно. Замразените 300 милиарда $ освен, че не оказват помощ на Русия, само че и са уязвимост, знак на пропуснатите благоприятни условия ", се споделя в презентацията в рядко самопризнание за същинското влияние на глобите.

ЦБ признава, че поради глобите и възбраната за интервенции с долари и евро това не е елементарна задача. Изборът би трябвало да падне върху дребното " другарски страни ". Но турската лира се срутва - за 10 години е изгубила 90% от цената си. Дирхамите на ОАЕ са " политически риск ", защото са зачестили визитите на американски служители в Дубай, които упорстват градът да се не трансформира в хъб за заобикаляне на глобите. Остава юанът, само че там също има проблем - елементарно може да се вложат пари, само че е съвсем невероятно да се изтеглят. " Изключително мъчно е да се получи позволение за продажбата на китайските юани от китайските управляващи във времена на рецесия ", написа ЦБ.

В китайски " капан " са се оказали последните незамразени запаси на Русия. Около половината от 640 милиарда $, с които ЦБ разполага преди началото на войната в Украйна, попаднаха под първата вълна западни наказания - това са вложенията в долари, евро, японски йени, английски лири, австралийски и канадски долари.

ЦБ стартира да купува юани през 2018 година, когато Съединени американски щати вкараха наказания против " Русал " и започнаха да разискват ограничения против съветския държавен дълг. Най-крупната инвестиция от 44 милиарда беше направена напролет на 2018 година, когато курсът на китайската валута беше 6.2-6.4 юана за $. През 2021 година съветското министерство на финансите трансферира в юани доларовата част от Фонда за национално богатство 17 милиарда $ при курс 6.4 юана за $. Сега китайската валута се търгува на към 6,9 юана за $.

Златото на ЦБ - 2.3 хиляди тона, което е петият по мярка запас в света, попадна под обособени американски наказания през април. И въпреки че златните слитъци се намират в Русия и не могат да бъдат задържани, те не могат да бъдат и продадени скрито зад граница - съветското злато има присъщи примеси, които незабавно ще покажат произхода на метала.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР