Русия се намира в неравностойни отношения с Китай, след като

...
Русия се намира в неравностойни отношения с Китай, след като
Коментари Харесай

Неравностойният икономически брак на Русия с Китай

Русия се намира в неравностойни връзки с Китай, откакто нашествието в Украйна ускори напредването към Пекин, съобщи Агенция Франс Прес.

Откакто западните страни постановиха наказания на Москва, двустранната търговия сред двете съседки доближи рекордните 190 милиарда $, а делът на съветската външна търговия, осъществявана в юани, набъбна от 0,5 % на 16 %.

" За Русия е безусловно сериозно да бъде покрай Китай, тъй като тя няма доста търговски другари ", съобщи пред Агенция Франс Прес Елина Рибакова, заместник-главен икономист в Института за интернационалните финанси.

Руският президент Владимир Путин се приготвя да одобри китайския водач Си Дзинпин идната седмица.

Двамата се срещнаха за финален път, когато Путин посети Пекин три седмици преди да стартира акцията си в Украйна.

Връзките сред двете страни са изключително мощни в енергийния бранш, който е мощно обиден от западните наказания.

" Китай и Индия изместиха Европейския съюз като най-важния експортен пазар на Русия " за нефт, обявиха група икономисти от Института за интернационалните финанси.

Още един инструмент

Заедно с Турция на Китай и Индия се падат две трети от износа на недопечен нефт от Русия през четвъртото тримесечие на предходната година.

" Китайските компании заеха нишите, които бяха освободени от западните компании, напуснали Русия ", сподели Сергей Циплаков, специалист от Висшето учебно заведение по стопанска система в Москва.

Това мнение се споделя и от Анна Киреева, теоретичен помощник в влиятелния съветски университет МГИМО.

" Беше належащо да се намерят и различни източници на импорт, изключително на машини, електроника, разнообразни елементи и съставни елементи, коли и други транспортни средства ", сподели Киреева пред Агенция Франс Прес.

Според нея обаче множеството огромни китайски компании, които са добре интегрирани на западните пазари, са предпочели да преустановят активността си в Русия от боязън от възможни наказания.

Времето ще покаже дали съюзът на удобството ще се трансформира в дълготрайно стабилно партньорство.

" Путин желае да има равноправни връзки с Китай, като с брат близнак, само че това не е по този начин ", съобщи пред Агенция Франс Прес анализаторът Тимъти Аш.

" Русия няма друга опция ", с изключение на да се обърне към Китай, сподели той.

Темур Умаров, помощник в Фондацията за интернационален мир " Карнеги ", съобщи, че икономическата непоклатимост на Русия " зависи от Китай ".

" Това дава на Пекин още един инструмент, още един инструмент за въздействие върху Русия от вътрешнополитическа позиция ", сподели той.

Кремъл обаче отхвърля да има каквото и да е неравноправие.

" В връзките сред Русия и Китай няма нито водач, нито почитател, тъй като и двете страни си имат еднообразно доверие ", съобщи пред публицисти помощникът на съветския президент Юрий Ушаков.

Конкуренти

Някои логистични проблеми попречват развиването на търговията сред Пекин и Москва.

Железопътните направления в съветския Далечен изток са натоварени, сподели Киреева, и тяхното възобновяване ще отнеме известно време.

Инфраструктурата в далекоизточните райони, в това число основното нефтено пристанище Козмино в Японско море, също е претрупана.

Освен това Русия е принудена да продава своя нефт на по-ниски цени от нормалните на Китай или Индия, с цел да резервира размера на продажбите.

Нейният бюджет към този момент усеща последствията от насилствените отстъпки.

Приходите от експорт на нефт са се намалили с 42% на годишна база през февруари, заяви Международната организация по енергетика.

Наличието на по-малко сътрудници слага Русия в уязвима позиция спрямо Китай, който остава съперник, сподели Аш.

" Пекин има интерес да резервира Русия като съдружник, който е самостоятелен от Запада, като в същото време му харесва Русия да бъде отслабена, с цел да може да се възползва от това. "

Икономическата взаимозависимост на Русия от Китай към момента е в начален стадий, сподели Умаров.

" Но след години или десетилетия този стопански лост може да се трансформира в някакъв по-голям политически лост ", добави той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР