Русия съобщи, че вече за втори път е използвала хиперзвуковите

...
Русия съобщи, че вече за втори път е използвала хиперзвуковите
Коментари Харесай

Неуязвимите руски хиперзвукови ракети: Кинжал

Русия заяви, че към този момент за повторно е употребила хиперзвуковите ракети " Кинжал " в Украйна. Ракетите, създадени по разпореждане на Кремъл, могат да трансформират височината и посоката си при рисково висока скорост и по този метод да заобикалят вражеските системи за противовъздушна защита.

Ракета " Кинжал " е била изстреляна за първи път в петък, унищожавайки под земята ракетен боеприпас на украинските военновъздушни сили, разгласи представителят на съветското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков. Лагерът бил ситуиран край западното украинско градче Делятин. Според военни специалисти това е първият път, в който Русия употребява тези оръжия във въоръжен спор. При идващото съветско нахлуване с " Кинжали " е била унищожена " огромна база за предпазване на горивно-смазочни материали на украинските въоръжени сили в региона на селището Константиновка ", оповестяват от съветското министерство на защитата.

" Непобедими " ли са ракетите " Кинжал "?

След първото сполучливо тестване на ракетите " Кинжал " през 2018-а година, съветският президент Владимир Путин ги разгласи за " непобедими ". Така ли е в действителност?

Поводът Кремъл да даде разпореждане за създаването на тези ракети бе желанието да бъде заобиколен американският ракетен щит в Европа. Според военния специалист Василий Кашин ударът против Украйна е бил подобаващ за първото тестване на " Кинжал " на терен, тъй като сходно вместилище мъчно може да бъде унищожено с стандартни ракети.

Ракетите " Кинжал " доближават скорост от към 12 хиляди километра в час. Те са дълги към осем метра и могат да бъдат натоварени с до 480 кг взривно вещество или нуклеарна глава. Русия твърди, че новите ракети имат обхват, достигащ до 2000 километра. При това състояние " Кинжал " може да доближи до множеството огромни градове в Европа в границите на сред 10 и 30 минути. Хиперзвуковите ракети се изстрелват от съветските изтребители МиГ-31 и по този начин обсегът им се уголемява с изминатото от самолетите разстояние. Двигателят на ракетата се задейства на безвредно разстояние от изтребителя.

Невиждана скорост и маневреност

Скоростта и подвижността на хиперзвуковата ракета на Путин " Кинжал " са нейните най-коварни характерности. Ракетата е даже по-бърза от стандартните свръхзвукови оръжия. И за разлика от балистичните ракети, остава доста маневрена до края на полета. Това оставя на вражеската противовъздушна защита извънредно малко време за реакция.

След изстрелването " Кинжал " се издига на височина от 18 до 20 километра. Тя евентуално се ръководи с така наречен система ГЛОНАСС (Глобална навигационна сателитна система). Тъй като ракетата може да трансформира височината на полета си, маневрирането за отбягване на насрещни удари е допустимо когато и да е.

Може ли Западът да се отбрани против тези ракети?

Не единствено Русия има сходен вид оръжие - съгласно Франс прес такива ракети има и Китай. Северна Корея разполага най-малко с прототипи. В продължение на години Съединени американски щати също влагат милиарди долари в създаването и производството на хиперзвукови оръжия. Основният проблем при тях се оказват извънредно високите температури, които се доближават по време на полета.

Западните отбранителни системи изостават. " Ние нямаме защитни средства, които биха могли да попречат такова оръжие да бъде употребявано против нас ", призна генералът от военновъздушните сили на Съединени американски щати Джон Хайтън през 2018-а година. Доклад от Мюнхенската конференция по сигурността през 2019-а година стига до следното умозаключение: " Хиперзвуковите ракети с тяхната композиция от скорост и маневреност могат да преодолеят всички сегашни системи за противоракетна защита и коренно да понижат времето за реакция на атакуваните ". Украйна явно изпитва това на гърба си.

Източник:

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР