Русия разработва методи за приемане на плащания за своя износ

...
Русия разработва методи за приемане на плащания за своя износ
Коментари Харесай

Кремъл: Русия няма да дава газ на Европа безплатно

Русия създава способи за приемане на заплащания за своя експорт на газ в рубли и ще вземе навреме решения, в случай че европейските страни откажат да заплащат в съветската валута, заяви Кремъл през днешния ден, съобщи Ройтерс.

На среща на водачите на Европейския съюз в петък не бе призната обща позиция по настояването на Русия предходната от седмица " неприятелските " страни да заплащат в рубли, а не в евро за своя газ след приемането на серия от наказания против Русия от страна на Съединени американски щати и европейските им съдружници.

Опасенията по отношение на сигурността на доставките се ускориха след отправянето на настояването, като фирмите и страните от Европейски Съюз се опитваха да си изяснят следствията.

Руската централна банка, държавното управление и " Газпром ", който обезпечава  40% от европейския импорт на газ, би трябвало да показват предложенията си за заплащания за газ в рубли на президента Владимир Путин до 31 март.

" Няма да доставяме газ гратис, това е ясно ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на конферентна връзка. " В актуалната обстановка надали е допустимо и уместно да се занимаваме с щедрост (с европейски клиенти) ".

В петък немският финансов министър Кристиан Линднер посъветва немските енергийни снабдители да не заплащат за съветски газ в рубли в изявление за телекомпанията " Велт ".

Италия ще продължи да заплаща на Русия за сила в евро, сподели предходната седмица върховен стопански консултант на италианското държавно управление.

„ Единственият огромен проблем в Европа е газът и Русия желае да плащаме в рубли, каквито нямаме и което не е планувано в контракта ", сподели през днешния ден основният изпълнителен шеф на италианската енергийна група " Ени " Клаудио Дескалци на събитие в Обединените арабски емирства.

Полската PGNiG, която има контракт с " Газпром " до края на годината, също съобщи, че не може просто да премине към заплащане в рубли.

Европейски Съюз има за цел да понижи зависимостта си от съветски газ с две трети тази година и да приключи вноса на съветски изкопаеми горива до 2027 година

В петък Съединените щати обявиха, че ще работят за доставка на 15 милиарда кубически метра полутечен природен газ за Европейския съюз тази година.

Инсталациите за полутечен природен газ в Съединени американски щати работят с цялостен потенциал и анализатори споделят, че по-голямата част от всеки спомагателен газ от Съединени американски щати, изпратен в Европа, би трябвало да идва от експорт, който би отишъл другаде.

Износът на съветски газ за Европейски Съюз беше към 155 милиарда кубически метра предходната година, напомня Ройтерс.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР