Русия провежда хибридни действия срещу евроатлантическата ориентация на България и

...
Русия провежда хибридни действия срещу евроатлантическата ориентация на България и
Коментари Харесай

МО: Русия саботира членството ни в НАТО и ЕС. Работи и срещу Западните Балкани

Русия организира хибридни дейности против евроатлантическата ориентировка на България и за саботиране на осъществяването на националните задължения по линия на НАТО и Европейски Съюз, регистрира българското военно министерство в отчета за положението на защитата през предходната година, който мина пред Министерския съвет и следва да влезе в Народното събрание.

Този път МО, което през годините внимава в оценките си за заканите от Русия, им отделя по-сериозно внимание.

От министерството означават и ултимативните по своя темперамент и неприемливи претенции към НАТО и страните от източния фланг на Алианса (т.нар. " нови членове “), в това число и към България, противоречащи на суверенното право на страните да избират съюзите, в които да вземат участие и политиката, която да водят.

" Хибридните закани, тероризмът, миграционните талази, проведената престъпност и кибер-престъпността също се резервираха измежду основните провокации пред националната и съюзната сигурност ".

Според МО Русия организира хибридни офанзиви, ориентирани и към саботиране на евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани..

" Русия ускори намесата и въздействието си в Западните Балкани, което докара до повишаване на конфликтния капацитет по оста Сърбия-Косово, а също по този начин и в Босна и Херцеговина. За осъществяване на районните си цели Русия разчиташе на укрепването на обичайно мощните си връзки със Сърбия, в това число и във военната сфера посредством взаимни учения и продължаващи доставки на въоръжение и бойна техника, част от които бяха предоставени безплатно ", се показва в отчета.

Освен това, Русия сполучливо е употребила и националистическите настроения в Република Сръбска, което дестабилизира обстановката в Босна и Херцеговина.

В отчета има и специфична секция за войната на Руската федерация против Украйна, като се регистрира нуждата от бърза рационализация на българската войска и усилване на наличието на съюзнически сили у нас, които да компенсират дефицитите във въоръжените ни сили.

" Русия жестоко наруши интернационалното право и унищожи съществуващата досега архитектура на европейската сигурност. Налице са данни, че съветските въоръжени сили в Украйна нарушават нормите на интернационалното филантропично право, като нападат цивилни жители, жилищни здания и обекти на гражданската инфраструктура, в това число учебни заведения и лечебни заведения. Според основния прокурор на Международния углавен съд в Хага Карим Хан е почнало следствие за вероятни военни престъплени ".

" На фона на лимитираното потребление на военна мощ в предходни спорове, в този момент Руската федерация води пълномащабна война. Военният инструмент в цялостна степен (към момента без потреблението на нуклеарния съставен елемент, а единствено със опасността за неговото използване) към този момент се използва от Русия за реализиране на стратегическите ѝ цели, в това число и за оказване на напън върху страните от евроатлантическата общественост ".

Според МО остарялото руско оръжие, на което към момента разчита българската войска, към този момент е заплаха за националната сигурност.

" Зависимостта от Руската федерация за ремонт и поддръжка на останалата на въоръжение руска техника е проблем за националната сигурност. В тези условия повече е невероятно останалото на въоръжение в България руско въоръжение и бойна техника да бъде стабилно ремонтирано и поддържано във времето от компании от съветския и белоруския военнопромишлени комплекси ".

" Тревога провокира увеличаващото се софтуерно закъснение на българските въоръжени сили, което има отрицателен резултат върху тяхната оперативна успеваемост. Налице е сериозна нужда от ускорено софтуерно превъоръжаване и рационализация на Въоръжените сили през идващите години ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР