Русия отправи поредните си заплахи към България заради църквата в

...
Русия отправи поредните си заплахи към България заради църквата в
Коментари Харесай

Русия "плаши" България: Ще търсим отговорност за вашата незаконна узурпация на Руската църква

Русия насочи следващите си закани към България поради църквата в центъра на София, която беше затворена от нашите управляващи поради шпионажа, осъществяван от руснаците и грозящ националната ни сигурност. Според Москва взетите от България ограничения са " противозаконни ", въпреки че става въпрос за решения самостоятелна страна, член на НАТО и Европейски Съюз. 
 
Москва преглежда " опасността за узурпиране на църквата " Свети Николай Мирликийски Чудотворец ", като " открита демонстрация на неприязън от страна на София ", съобщи през днешния ден говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, съобщи ТАСС.  " Разглеждаме опасността за узурпиране на храма като намерено проявяване на неприязън, въпиещо потъпкване на моралните устои, правовите правила, в това число на отговорностите на София по контракта за другарски връзки и съдействие сред Руската федерация и България от 4 август 1992 година ", сподели Захарова. Тя предизвести българските управляващи, че " ще бъде търсена отговорност за техните противозаконни дейности ".
 
Очевидно за прекаляващата с високоалкохолните питиета Захарова България продължава да бъде тълкувана в светлината на известната фраза " Курица не птица, Болгария не заграница " (Кокошката не е птица, а България не е чужбина, бел. ред.).
 
Говорителката на съветското ведомство означи, че нападките против собствеността на църквата " в границите на инспирирани извън акции за разрушаването на руско-българските връзки във всички сфери – от държавните, до религиозните ", са почнали през септември тази година с изгонването от България на съветските свещеници, служили в храма. По думите ѝ тези опити са се натъкнали на юридическо затруднение – нотариален акт, публикуван от българската страна през 1997 година, който удостоверява правото на съветското посолство върху собствеността на църквата и на имота, на който е издигната.
 
 Руската черква в София Руската черква в София Източник: Zonanews
" В резултат на това се стигна до обстановка, в която в прорез с логиката и закона, безусловно пред очите ни, се измисля псевдоправно съображение за конфискация на съветски обект. История, закони, законодателни актове, документи, правдивост, логичност - всичко крещи, че българските управляващи правят акт на безвластие, държат се кощунствено ", заключи Захарова.
 
Храмът " Св. Николай Мирликийски Чудотворец " в София беше затворен след експулсирането на предстоятеля му и двама беларуски свещеници. Последва реакция на съветското посолство в България, което заяви, че църквата на този стадий ще приключи своята активност, а по-нататъшната ѝ орис ще бъде решена от Руската православна черква. След затварянето на църквата жители се събраха пред постройката, възпламениха свещи, оставиха цветя и настояха тя да бъде отворена.
 
На 24 септември съпредседателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски прикани Софийския митрополит да се възвръщат богослуженията в храма. Пеевски увери миряните, че ще Движение за права и свободи ще предприеме нужните законодателни промени за обезпечаването на издръжката на храма " Св. Николай Мирликийски Чудотворец ". " Като представители на светската власт ние можем единствено да предложим поддръжката си на Българската православна черква и нейните вярващи ", се показва в позицията на Пеевски.
 
На идващия ден българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да правят богослуженията в храма. От Светия синод поддържаха дейностите на патриарха, само че прецизираха, че отварянето на църквата не е от компетенциите и в пълномощията на Българската православна черква.
 
На 27.09.2023 година във Върховната касационна прокуратура (ВКП) заяви за постъпил сигнал от народни представители в 49-ото Народно заседание, обвързван със собствеността, стопанисването и употребата на храма. Прокурор от СГП по реда на Закона за правосъдната власт разпореди осъществяването на инспекция от Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС).
 
На първи ноември т. година министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков съобщи след среща с и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, че инспекция на прокуратурата е открила, че има съображение страната да нападна по правосъден път собствеността върху храма " Св. Николай Мирликийски Чудотворец ". В същия ден съпредседателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски настоя Министерството на районното развиване и благоустройството " да предприеме незабавни дейности за връщането на хората на храм " Св. Николай Мирликийски Чудотворец ".
 
Междувременно Прокуратурата на Република България заяви, че и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов е сезирал министъра на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков с предложение за предявяване на иск за признание на правото на благосъстоятелност на българската страната и за анулация на издадения нотариален акт, касаещ собствеността на православния храм " Св. Николай Мирликийски Чудотворец ” в гр. София.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР