Русия отбелязва 77-та годишнина от победата във Великата отечествена войнаВладимир

...
Русия отбелязва 77-та годишнина от победата във Великата отечествена войнаВладимир
Коментари Харесай

Русия отбелязва 77-та годишнина от победата във Великата отечествена война. Путин на парада

Русия отбелязва 77-та годишнина от успеха във Великата отечествена война
Владимир Путин ще управлява честването на годишнината от успеха на Съветския съюз над нацистка Германия в миг, когато съветските сили водят война в Украйна в един от най-смъртоносните европейски спорове от края на Втората международна война насам. Москва ще показва военна мощност, а някои западни представители настояват, че Путин може да разгласи тотална война на Украйна или да разгласи готовност в цялата страна.

За да отбележат 77-та годишнина от успеха на Русия във Великата отечествена война, хиляди бойци ще преминат през Червения площад в Москва, последвани от танкове, бронетехника и ракетни установки. Над съветската столица ще прелетят свръхзвукови изтребители, стратегически бомбардировачи и, за първи път от 2010-та година, команден аероплан Ил-80, който ще транспортира висшите сили на Русия при положение на нуклеарна война.

Миналата седмица представителят на Кремъл Дмитрий Песков и ръководителят на Държавната дума Вячеслав Володин изрично опровергаха слуховете, че в речта си на 9 май президентът Владимир Путин публично ще разгласи война на Украйна и всеобща готовност в Русия.

Песков заяви също по този начин, че тази година на парада не е поканен нито един задграничен водач, тъй като годишнината не е юбилейна.

Краят на войната

На 12 януари 1945 година Червената Армия навлиза надълбоко в Полша, превземайки Варшава на 17 януари, и Тарнов, Краков и Лудж два дни по-късно, принуждавайки немците да изоставят линията на река Висла. Англо-американските сили усилват бомбардировките върху Източна Германия. На 13 февруари те бомбардират Прага и Дрезден. В резултат на тази бомбардировка в Дрезден умират повече от 140000 цивилни, доста от които са бежанци от източните немски провинции, в това време окупирани от Съюз на съветските социалистически републики.

На 20 февруари руските танкови дивизии доближават до 50 км от Берлин.

От 4 до 12 февруари се организира Ялтенската Конференция, където Сталин, Чърчил и Рузвелт се спогаждат за окупацията на Германия и бъдещото преразпределение на Европа.

Американците влизат в Трир на 2 март и в Кьолн на 5 март. На 7 март те прекосяват река Рейн при Ремаген, сломявайки немската защитна линия на източния бряг.

На 11 април те доближават река Елба, а на 20 април руснаците навлизат в покрайнините на Берлин.

На 25 април американската и руската войска се срещат при Елба.

На 28 април немската опозиция в Северна Италия е сломена.

На 1 май руската войска навлиза в Берлин, а немското радио афишира че Хитлер е мъртъв, и на негово място застава адмирал Карл Дьониц.

Един милион немски и италиански бойци в Италия и в Австрия се предават. Три дни по-късно, дивизиите в Холандия, северозападна Германия и Дания капитулират.

На 7 май група немски военни водачи подписват капитулация в Реймс.

На 8 май Чърчил и президентът Труман афишират края на войната в Европа.

Рано сутринта на 9 май немските ръководители в Берлин подписват сходна капитулация по отношение на руската войска, и маршал Сталин афишира края на войната.

Последици от войната:

Две седмици по-късно държавното управление на Дьониц се разпада, а самият той, към този момент непотребен на спечелилите, е задържан дружно със своите сътрудници.

Съюзническото военно командване поема пряк надзор върху Германия. По-късно източните немски провинции Силезия и Померания са предадени от Съюз на съветските социалистически републики на Полша, а Източна Прусия е разграничена сред Полша и Съюз на съветските социалистически републики.

Западните немски провинции Елзас и Лотарингия са предадени на Франция, Судетската област на Чехословакия.

Германия губи съвсем половината от територията си. Повече от 15 милиона немци са изгонени от някогашните немски територии в Полша и Чехословакия.

Австрия е отделена от Германия в старите си граници.

През 1946 година се организира мирна конференция, където се разискват мирните контракти с победените страни Италия, Румъния, Унгария, България и Финландия.

Договорите са направени от съвета на външните министри на Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати, Англия и Франция. Те се подписват в Париж на 10 февруари 1947 година

Италия губи четири дребни гранични района в интерес на Франция, адриатическите си острови и полуостров Истрия в интерес на Югославия, няколко острова в интерес на Гърция, и също така се отхвърля от суверенитет върху колониите си в Северна Африка.

Румъния губи Бесарабия и северна Буковина в интерес на Съюз на съветските социалистически републики, само че получава назад Трансилвания от Унгария.

Унгария остава в границите си от 1938 година с незначителни териториални промени в интерес на Словакия, а България - в границите от 1 януари 1941 година

Финландия предава пристанището Петсамо (Печенга) на Съюз на съветските социалистически републики и по този начин остава без достъп до Северния Ледовит Океан.

Повече от 60 милиона души умират във Втората Световна Война, като към 60% от тях са цивилни.

70% от индустриалната инфраструктура в Европа е разрушена.

Изтощена от войната и от големия финансов дълг към Съединени американски щати, Англия губи Индия, а по-късно и останалата част от колониалната си империя. Тя бива заместена от Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики, които стават новите господари на света. Европа, обезкървена и разграничена, става политически и стопански подвластна от тях.

С цел поддържане на следвоенния ред, страните-победителки във Втората Световна Война основават Организацията на Обединените Нации, където влизат " по право " като непрекъснати членки на Съвета за сигурност.

През 1949 година трите западни страни (САЩ, Англия и Франция) образуват от окупационните си зони Федерална Република Германия, а в отговор на това Съюз на съветските социалистически републики образува Германската Демократична Република от остатъка на своята окупационна зона.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР