Русия осуети в петък приемането на съвместна декларация след едномесечна

...
Русия осуети в петък приемането на съвместна декларация след едномесечна
Коментари Харесай

Русия блокира приемането в ООН на декларация за ядрено разоръжаване

Русия осуети в петък приемането на взаимна декларация след едномесечна конференция на Организация на обединените нации по контракт за нуклеарно разоръжаване, Москва се стимулира с " политически " аспекти на текста.

Договорът за неразпространение на нуклеарно оръжие (ДНЯО), който 191 подписали страни преразглеждат всеки пет години, има за цел да предотврати разпространяването на нуклеарни оръжия, да насърчи цялостното разоръжаване и да насърчи съдействието в мирното потребление на нуклеарната сила. Нациите се събраха в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк от 1 август, с цел да вземат участие в едномесечни договаряния, в това число крайна сесия, която беше отсрочена с няколко часа в петък. В последна сметка ръководителят на конференцията Густаво Злаувинен от Аржентина сподели, че " не е в положение да реализира съглашение ", откакто Русия оспори текста.

Руският представител Игор Вишневецки посочи, че планът за декларация, който е над 30 страници, няма " баланс ". „ Нашата делегация има едно основно несъгласие по някои параграфи, които са искрено политически по природа “, сподели той, добавяйки, че Русия не е единствената страна, която се опълчва на текста.

Според източници, близки до договарянията, Русия се е противопоставила по-специално на параграфи, засягащи украинската атомна електроцентрала в Запорожието, която е окупирана от съветските военни. Последният план на текст показва „ сериозна угриженост “ от военните действия към украинските електроцентрали, в това число Запорожие, както и от загубата на надзор от Украйна върху такива обекти и цялостното негативно влияние на обстановката върху сигурността.

Подписалите разискаха редица други горещи тематики по време на конференцията, в това число нуклеарната стратегия на Иран и нуклеарните опити на Северна Корея.

При откриването на тазгодишната конференция генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш предизвести, че светът е изправен пред „ нуклеарна заплаха, невиждана от разгара на Студената война “. „ Днес човечеството е единствено на едно неразбирателство, едно неверно пресмятане от нуклеарното заличаване “, сподели Гутериш.

На последната конференция за обзор през 2015 година страните също не съумяха да реализират съглашение по основни въпроси. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР