Русия обяви за персона нон грата шведски, полски и германски

...
Русия обяви за персона нон грата шведски, полски и германски
Коментари Харесай

Русия гони трима западни дипломати след „незаконни акции“ в защита на Навални


Русия разгласи за личност нон грата шведски, полски и немски дипломати, взели участие в „ противозаконните акции в Москва и Санкт Петербург на 23 януари “, които се организираха в отбрана на Алексей Навални. Дипломатите са привикани в съветското външно министерство в петък, където им е показан митинг, предава ТАСС, представена от Агенция " Фокус ".

„ В сходство с Виенската спогодба за дипломатическите връзки от 18 април 1961 година дипломатите, взели участие в противозаконни дейности, са оповестени за личност нон грата. Наредено им е да изоставен територията на Руската федерация в близко бъдеще “, се споделя в изказването на Министерството.

„ Руската страна чака в бъдеще дипломатическите задачи на Кралство Швеция, Република Полша и Федерална република Германия и техният личен състав да съблюдават прецизно нормите на интернационалното право “, предизвестяват от дипломатическото ведомство.

От съветското Министерство на външните работи разясняват, че е открито присъединяване в противозаконни акции на чиновници на консулствата на Швеция и Полша в Санкт Петербург, както и чиновник на немското посолство в Москва. „ Беше очебийно, че сходни дейности от тяхна страна са неприемливи и не дават отговор на техния дипломатически статут “, заключи министерството.

По-рано формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че външният министър Сергей Лавров на диалозите във вторник с шведския си сътрудник Ан Линде й е споделил за присъединяване на чиновник на шведската дипломатическа задача в некоординиран митинг в Русия. Захарова уточни още, че Москва ще реагира на всеки случай на интервенция във вътрешните си работи от задгранични дипломати в Руската федерация във връзка със обстановката с Алексей Навални.

Европейският съюз прикани Русия да преразгледа решението, се показва в изказване, оповестено в петък от представителя на външната работа на Европейски Съюз Петер Стано, който сега е с висшия представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в Москва.

„ Върховният представител показва солидарността на Европейски Съюз с тези държави-членки. Това решение би трябвало да бъде преразгледано “, съобщи Стано.

Европейски Съюз осъди експулсирането на дипломати от три европейски страни от Русия.

Стано също удостовери, че Борел е бил осведомен за това решение от съветската страна в петък по време на диалози в Москва с съветския външен министър Сергей Лавров.

„ Върховният представител изрично осъжда това решение и отхвърля всички обвинявания за присъединяване в демонстрациите “, сподели той.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР