Русия обяви във вторник, че този месец ще глоби американския

...
Русия обяви във вторник, че този месец ще глоби американския
Коментари Харесай

Компанията Google ще бъде глобена с до 20% от годишните си приходи в Русия



Русия разгласи във вторник, че този месец ще санкции американския софтуерен колос " Google " (Google) с до 20% от неговите годишни съветски проходи, защото информационният регулатор Роскомнадзор твърди, че компанията неведнъж не е съумяла да изтрие наличие, считано за нелегално в страната. Това съставлява най-големият опит на Москва до момента " да обуздае " задгранична софтуерна компания, съобщи Ройтерс.

Роскомнадзор съобщи, че Гугъл не е платил 32,5 милиона рубли (около 458 100 долара) неустойки, наложени до момента в границите на годината, и че в този момент ще упорства за санкция в размер сред 5 и 20% от съветския оборот на Гугъл, като тази санкция може да доближи до 240 милиона $.

На този стадий от Гугъл отхвърлиха да разясняват новината, оповестява Ройтерс.

Русия ускори натиска върху задграничните софтуерни компании в устрема си д окаже по-голям надзор над интернет наличието в страната, като през март забави скоростта за достъп до " Туитър " (Twitter) и в същото време рутинно глобяваше други софтуерни колоси за разнообразни нарушавания на тяхното наличие в интернет пространството.

Опозиционни деятели пък упрекнаха компанията-майка на Гугъл - Alphabet и Apple Inc., че се поддават на натиска на Кремъл, откакто те отстраниха от техните онлайн магазини антиправителственото приложение за " тактическо " гласоподаване по време на парламентарните избори в Русия

По-рано през октомври Роскомнадзор съобщи, че ще изиска от съда да наложи санкция върху оборота и на водещата компания за обществени медии " Фейснук " (Facebook), цитирайки съветско законодателство, подписано от президента Владимир Путин през декември 2020 година

" Подобен случай ще бъде заведен през октомври и против Гугъл “, уточни във вторник Роскомнадзор в имейл мнения до организация Ройтерс, отбелязвайки, че компанията има и видео хостинг уеб страницата YouTube.

Бизнес базата данни на най-голямата съветска компания за данни SPARK сподели, че оборотът на Гугъл в Русия през 2020 година е бил в размер на 85,5 милиарда рубли. Евентуална санкция сред 5 и 20% би възлизала сред 4,3 милиарда и 17,1 милиарда рубли.

Понастоящем Гугъл се бори и със правосъдно решение, с което желае да деблокира акаунта в YouTube на глобен съветски предприемач или компанията ще бъде изправена пред спомагателна санкция върху общия си оборот, който санкция ще се удвоява всяка седмица и ще принуди Гугъл да напусне бизнеса си в Русия в границите на месеци, в случай че такава санкция бъде платена.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР