Русия обвини Азербайджан, че е нарушил договореното с посредничеството на

...
Русия обвини Азербайджан, че е нарушил договореното с посредничеството на
Коментари Харесай

Русия: Азербайджан наруши споразумението за прекратяване на огъня с Армения

Русия упрекна Азербайджан, че е нарушил контрактуваното с посредничеството на Москва преустановяване на огъня, което постави завършек на войната с Армения през 2020 година, съобщи Агенция Франс Прес.

" На 25 март... поделение на въоръжените сили на Азербайджан пресече линията на прикосновение в региона на Шуша, в нарушаване " на съглашението от 9 ноември 2020 година, се споделя в изказване на съветското министерство на защитата.

В него се показва, че съветските миротворци " подхващат ограничения, ориентирани към попречване на ескалация... и взаимни провокации ".

По-рано азербайджанското министерство на защитата съобщи, че е поело контрола над някои помощни пътища в своя сепаратистки район Нагорни Карабах, в който доминира арменското население и за който води две войни с Армения.

Министерството съобщи, че " нужните ограничения за надзор са били приложени от частите на азербайджанската войска, с цел да се предотврати потреблението на черните пътища северно от Лачин " за доставки на оръжие от Армения.

Единственият път, който свързва Карабах с Армения - Лачинският кулоар - от месеци е под азербайджанска обсада, което съгласно Ереван е довело до филантропична рецесия в анклава.

От време на време по армено-азербайджанската граница и в Карабах избухват престрелки, откогато с посредничеството на Русия през есента на 2020 година беше прекъснато шестседмичното помирение.

Миналата седмица арменският министър-председател Никол Пашинян предизвести за " доста висок риск от ескалация " в Карабах.

Армения също по този начин упрекна съветските мироопазващи сили, че не съумяват да защитят етническите арменци, живеещи в размирния район.

Когато Съветският съюз се разпада през 1991 година, етническите арменски сепаратисти в Карабах се отделят от Азербайджан.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР