Русия обсъжда с Египет споразумение, което ще позволи на летища

...
Русия обсъжда с Египет споразумение, което ще позволи на летища
Коментари Харесай

Русия преговаря за използване на авиационни бази в Египет

Русия разисква с Египет съглашение, което ще разреши на летища в африканската страна да могат да се разполагат съветски военни самолети след съответното питане. Миналата година имаше изявления, че Москва договаря с Египет за възобновяване на авиационната база в Сиди-Барани на средиземноморския бряг и на по-малко от 100 км от източната граница на Либия.

Преговорите ще се водят от министерствата на защитата и външните работи, като самодейността планува в началото да работи за 5 години.

Проектът, утвърден от двете авителства, беше публикуван в четвъртък и с него ще се контролира прекосяването на военни самолети на двете страни през въздушното им пространство.

Всяка година Русия и Египет ще си разменят лист с летища – както военни, по този начин и с двойно предопределение. На тях няма да могат да кацат летящи радари с необятен обхват и ситуирани на самолети командни центрове, както и пренасящите рискови товари.

Искането за прехвръкване или разполагане би трябвало да се изпрати най-малко 5 дни авансово. Разходите по поръчките, потреблението на навигационните системи на другата страна, паркирането и защитата на самолетите се поемат от приемащата страна. Изпращащата страна ще заплаща гориво-смазочните материали, ремонта на техниката, храната и нощуването на екипажите.

Русия дълго време след разпадането на някогашния Съюз на съветските социалистически републики не разполагаше с военновъздушни бази в Близкия изток, само че това се промени с навлизането в Сирия. Използването въз основата Хмеймим бе контрактувано в края на август 2015г., а на 30 септември от нея започнаха въздушните удари по групировки, опозиционни на режима на Башар ал Асад. На 14 октомври 2016г. Президентът Владимир Путин подписа съглашението за безсрочно и гратис потребление въз основата в провинция Латакия. Издръжката на военната група е за сметка на съветското министерство на защитата.

Според него съветските военни и фамилиите им се употребяват в Сирия с дипломатически имунитет, няма да бъдат проверявани на границата и няма да бъдат преследвани в сирийски съд.

Имуществото на съветските военни е неприкосновено, сирийците нямат право да го преглеждат, задържат, конфискуват и така нататък Внасяната техника, въоръжение и цивилни артикули са освободени от мита и налози.

Преди няколко дни Омар Башир, президент на африканската страна Судан, търсен от Международния углавен съд по обвинявания в закононарушения против човечеството, военни закононарушения и геноцид, предложи Русия да сътвори своя военна база на суданския бряг на Червено море.

Освен възобновената наскоро база в Сирия, съветската войска има обекти само в някогашните руски републики Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан, както и в грузинските територии Абхазия и Южна Осетия, отделили се, само че непризнати, като самостоятелни страни и на процедура стопански напълно подвластни от Русия.

През последните години в медиите се показваха изказвания за предложения за военни бази, отправени от Куба и Виетнам, което бяха публично отхвърляни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР