Русия носи пълната отговорност за войната в Украйна, която е

...
Русия носи пълната отговорност за войната в Украйна, която е
Коментари Харесай

НАТО: Всяка атака срещу съюзниците ще бъде посрещната с единен и решителен отговор

Русия носи цялостната отговорност за войната в Украйна, която е жестоко нарушаване на интернационалното право и правилата на Устава на Организация на обединените нации. Агресията на Русия, в това число непрекъснатите и безсъвестни офанзиви против украинската гражданска и енергийна инфраструктура, лишава милиони украинци от съществени човешки услуги. Тя визира международните доставки на храни и заплашва най-уязвимите страни и нации в света. Неприемливите дейности на Русия, в това число хибридните действия, енергийният шантаж и безразсъдната нуклеарна изразителност, подкопават интернационалния ред, учреден на правила.

Това се споделя в изказване на министрите на външните работи на страните от НАТО, които се събраха във вторник на среща в Букурещ.

Солидарни сме с Полша след случая от 15 ноември, който докара до трагична загуба на човешки живот вследствие на ракетните офанзиви на Русия против Украйна. Осъждаме жестокостта на Русия против цивилното население на Украйна и нарушаванията и злоупотребите с правата на индивида, като принудително депортиране, изтезания и варварско отношение към дами, деца и лица в уязвимо състояние. Всички виновни за военни закононарушения, в това число полово принуждение, обвързвано с спора, би трябвало да бъдат подведени под отговорност. Осъждаме също по този начин всички тези, в това число Беларус, които интензивно улесняват нападателната война на Русия против Украйна, се споделя още в декларацията.

В нея министрите показват взаимност „ с държавното управление и народа на Украйна в героичната им отбрана на нацията и земята и отдаваме респект на всички починали ”. „ Оставаме непоколебими в уговорката си към независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Никога няма да признаем противозаконните анексии на Русия, които жестоко нарушават Устава на Организация на обединените нации. Ще продължим и ще увеличим още повече политическата и практическата поддръжка за Украйна, до момента в който тя продължава да пази своя суверенитет и териториална целокупност и нашите общи полезности против съветската експанзия, и ще продължим да я поддържаме толкоз дълго, колкото е належащо. ”

В този подтекст НАТО ще продължи да координира активността си в тясно съдействие със съответните заинтригувани страни, в това число с интернационалните организации, по-специално с Европейски Съюз, както и със съидейници.

Съюзниците ще оказват помощ на Украйна, до момента в който тя възвръща енергийната си инфраструктура и пази народа си от ракетни офанзиви.

НАТО се ангажира също с дълготрайна поддръжка за следвоенното възобновяване на Украйна и провеждането на промени, „ с цел да може тя да обезпечи свободното си и демократично бъдеще, да модернизира отбранителния си бранш, да ускори дълготрайната си оперативна съгласуемост и да възпре бъдеща експанзия ”.

„ Ще продължим да укрепваме партньорството си с Украйна, до момента в който тя развива евроатлантическите си желания. ”
  
На срещата участваха външните министри на Финландия и Швеция, които подадоха молба за участие в алианса, както и министрите на Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова.

НАТО заявява, че застава твърда зад политиката на отворени порти и удостовери ”решенията, които взехме на срещата на върха в Букурещ през 2008 година, и всички следващи решения във връзка с Грузия и Украйна ”.

В умозаключение се споделя, че „ НАТО ще продължи да пази нашето население и да пази всеки сантиметър от територията на съдружниците когато и да е ”.

„ Изправени сме пред закани и провокации от властнически участници и стратегически съперници от всички стратегически посоки. В светлината на най-сериозната опасност за евроатлантическата сигурност от десетилетия насам и в сходство със Стратегическата идея ние прилагаме нова базова линия за нашата позиция за въздържане и защита, като доста я укрепим и доразвием цялостния набор от постоянни, боеспособни сили и качества. ”

Продължаваме да се ангажираме с подготовката, възпирането и отбраната против враждебни офанзиви против сериозната инфраструктура на съдружниците. Всяка офанзива против съдружниците ще бъде посрещната с обединен и съдбоносен отговор. Ще продължим да се стремим към мир, сигурност и непоклатимост в цялото евроатлантическо пространство.
  
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг упрекна Русия и нейния президент Владимир Путин, че употребяват зимата като военно оръжие при нападението си против инфраструктурата на Украйна. Нападенията оставиха огромна част от страната без електричество и чиста вода, нужни за оцеляване през нормално суровата украинска зима.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че офанзивите на Москва са нанесли вреди на към 40% от гражданската инфраструктура на страната, което я е довело до енергийна рецесия тъкмо при започване на зимния сезон.

Съгласно Женевските конвенции нападенията против цивилни жители или инфраструктурата, която е жизненоважна за оцеляването им, могат да се поясняват като военно закононарушение.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че страната му се нуждае от спомагателни системи за противовъздушна защита, с цел да " прекъсне този циничен кръг ", в който Русия неведнъж унищожава инфраструктура, до момента в който украинските екипи я ремонтират още веднъж.

" Сражаваме се против терористична страна ", съобщи министърът на защитата на Украйна Олексий Резников. " Украйна ще победи и ще изправи военнопрестъпниците пред съда. "

Очаква се Съединените щати да дават нов пакет помощ, ориентирана към инфраструктурния бранш на Украйна, с цел да се подкрепи възобновяване на електрическото зареждане в цялата страна. Очаква се тази поддръжка да бъде разширена и за прилежаща Молдова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР