Русия много интересно си изигра картите в конфликта между Азербайджан

...
Русия много интересно си изигра картите в конфликта между Азербайджан
Коментари Харесай

Доц. д-р Искрен Иванов: Русия провокира напрежение, за да изтласка САЩ от Кавказ

Русия доста забавно си изигра картите в спора сред Азербайджан и Армения. От една страна като подбудител на напрежение, тъй че да изтласка американското въздействие в района, а въпреки това като единственият индивид, който може да бъде миротворец в района и да подсигурява сигурността на Армения.


Ролята на Анкара може да бъде стабилизираща за района. Може да се каже, че НАТО разчита напълно на Ердоган за това той да води каналите на връзка с Владимир Путин отворени.

Това съобщи в изявление за БГНЕС доцент доктор Искрен Иванов, учител по „ Национална сигурност “ от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

На въпрос коя е съответната обстановка, която докара до ескалацията на спора в Нагорни Карабах, Иванов уточни няколко аспекта на казуса.

„ Има няколко казуса, които стоят зад този спор. Първият е косвен - войната в Украйна. Русия желае да бъде сигурна за това, че по периферията й няма да има спорове и в действителност Азербайджан и Армения използваха този миг, с цел да уредят връзките между тях. Но тъй като очевидно нещо не е сработило в сделките им и Русия не е обърнала задоволително внимание на връзките сред двете страни, се стигна дотук “, съобщи специалистът.

„ Русия не е дала задоволително гаранции за сигурност на Армения, което от своя страна е предиздвикало арменците да се извърнат към Съединени американски щати. Тъй като Армения е пълновръстен член на Организация на Договора за групова сигурност, в границите на която Русия се пробва да сътвори някаква опция на НАТО и да подсигурява сигурността на членовете на това обединяване, по всяка възможност арменският министър председател Никола Пашинян е изискал гаранции от Путин, само че не ги е получил, и по този начин се стигна до такава степен да има взаимни арменско-американски учения в съветската външна страна “, добави доцент доктор Иванов.

По думите му, руснаците, косвено посредством Азербайджан, са се пробвали да покажат на Пашинян, че към момента „ те командват в района “.

„ Русия няма никакъв интерес нейното въздействие в Армения, която обичайно има смесени усеща към Руската федерация, да бъде изтласкано за сметка на Съединените щати “, безапелационен е той.

„ Забелязвате ли, че този спор избухна безусловно дни след тези учения (САЩ-Армения – бел.ред.). Тоест Русия реагира доста бързо. Факт е, че Азербайджан и като войска, и като капацитет превъзхожда арменците. Ако Русия не се беше намесила, към този момент може би щяхме да имаме пълномащабна война и Азербайджан да овладее част от Армения “, съобщи доцент Иванов и добави:


„ Русия доста забавно си изигра картите. От една страна като подбудител на напрежение, тъй че да изтласка американското въздействие в района, а въпреки това като миротворец, който да се показа като монопол в сигурността в района в лицето на арменците. “

Относно ролята на другия политически индивид с огромно въздействие и ползи, а точно Турция, доцент Иванов означи, че ролята на Анкара може да бъде стабилизираща, като се има поради политиката на президента Реджеп Ердоган.

„ Ролята на Анкара може да бъде стабилизираща, най-малкото тъй като Ердоган е един от дребното държавни глави в НАТО, които могат да си приказват с Путин. Може да се каже, че Алиансът разчита напълно на Ердоган за това той да води тези канали на връзка отворени “, акцентира доцент Иванов.

„ Ако Турция успее да убеди руснаците, че те ще запазят въздействието си там и че Азербайджан ще работи за това, то в тези условия турската дипломация би имала стабилизиращо въздействие “, добави той.

По отношение на въпроса дали спорът ще се отрази върху сигурността в Черноморския район, с оглед вилнеещия спор в Украйна, доцент Иванов акцентира, че архитектурата за сигурност в Черно море зависи напълно от това по какъв начин протича пълномащабната война.

Според него спорът в Нагорни Карабах е значим поради географското разположение на Армения, само че той има отношение най-много „ към оня излаз, който дава опция на Русия за въздействие в Централна Азия “.

„ В този смисъл по-скоро би трябвало да се тормози Централна Азия, а не Черно море. В него доста мъчно можем да приказваме за трайна смяна на статуквото, тъй като от една страна имаме съветското въздействие, което към момента не е изцяло изтласкано, а въпреки това – Турция, която има втората по величина войска в НАТО и един американски самолетоносач (USS Джералд Форд – бел.ред), който сега се намира в турски териториални води “, сподели доцент Иванов в умозаключение. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР