Русия изпрати неколкостотин военни и тежка техника в Централноафриканската република

...
Русия изпрати неколкостотин военни и тежка техника в Централноафриканската република
Коментари Харесай

Русия изпрати войски в ЦАР. Там вече от години работи ЧВК Вагнер

Русия изпрати неколкостотин военни и тежка техника в Централноафриканската република (ЦАР), с цел да поддържа държавното управление на страната в навечерието на президентските и парламентарните избори, планувани за уикенда. По-рано бунтовници, настоящи в ЦАР, нападнаха миротворци от Руанда и продължиха настъплението към столицата Банги. През последните години публицисти нееднократно писаха, че в тази страна работят бойци от съветски частни военни компании, в това число от така наречен ЧВК " Вагнер ", оповестява Би Би Си.

Събеседник на Би Би Си, непосредствен до задачата на Организация на обединените нации в ЦАР и поискал анонимност, описа, че съветските военни са пристигнали в Банги със аероплан в неделя сутринта. Той не съумя да направи точна оценка на броя им, само че уточни, че руснаците в столицата в този момент са надалеч повече от нормалното. По думите му те са разквартировани в двореца на император Бокаса на 30 км от Банги.

Говорителят на държавното управление в ЦАР Анж Максим Казаги удостовери пред Франс прес, че в страната са изпратени съветски войски. " Русия изпрати неколкостотин военни и тежки въоръжения ", сподели той и изясни, че това е станало в границите на съглашения, подписани с Москва. Властите на Руанда също трансферираха в ЦАР спомагателни подразделения и те към този момент се включиха в бойните дейности, добави Казаги.

" С цел да се подсигурява сигурността на изборния развой бе изпратено питане за помощ до нашите другари и братя от Русия и Руанда ", се споделя в официално съобщение с подписа на външния министър на ЦАР.

Зам.-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов реши да не назовава ставащото изпращане на войски в ЦАР. " Военни не пращаме, нали съблюдаваме всички условия, одобрени с резолюциите на Организация на обединените нации ", цитира го Интерфакс. Същевременно, по думите му, " ние имаме там, както плануват договореностите с държавното управление на ЦАР, съглашения за образование на фрагменти, за работа на наши инструктори, така че там естествено има наши хора ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР