Русия има различна концепция за използване на оръжията за масово

...
Русия има различна концепция за използване на оръжията за масово
Коментари Харесай

Проф. Румен Кънчев: Русия има различна концепция за използване на ядрени оръжия

" Русия има друга идея за потребление на оръжията за всеобщо поразяване, доста по-различна от американската . С това желая да кажа, че може да се чака всичко ".

Това разяснява пред БНР проф. Румен Кънчев, някогашен заместник-министър на защитата.

" Според всички центрове за проучване на стратегическите оръжия в света, включително и съветски,  сега имаме положение на стратегическа непоклатимост сред Съединени американски щати и Русия . Това значи, че  нито една от двете страни не би имала изгода да нападна с нуклеарно оръжие другата . Това го знаят и съветските политически и военни дейци, и американските ", изясни той. 

По думите на проф. Кънчев стратегическият нуклеарен паритет сред Москва и Вашингтон е опазил мира през Студената война .

" Има признаци, че Русия се готви за една дълга война в Украйна . Може да продължи и 2, и 3, и 4 години. Няма да има проблем от страна на Русия от позиция на военните ресурси, нито от позиция на съветската стопанска система. Големият проблем пред Русия е, че Западът също се готви за продължителна война в Украйна. Започва едно преструктуриране - има пламенно увеличаване на връзките сред Европа и САЩ; появява се положителна наклонност за разширение на НАТО; има начало на наклонност на цялостно отделяне на европейската стопанска система от съветските енергоносители. Всичко това последователно ще образува една напълно друга архитектура за сигурност в Европа ".

Проф. Румен Кънчев посочи, че при тази нова архитектура е наложително да има акомодация на Европейски Съюз и на НАТО към новите действителности.

Усилването на Източния фланг на Алианса - зоната на Румъния и България - ще е част от акомодацията на НАТО , уточни той.

По думите на проф. Кънчев част от новата архитектура за сигурност ще е " една мирна и демократична Русия ".

Интервюто на Людмила Железова с проф. Румен Кънчев в предаването " Нещо повече "  можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР