Русия и Китай имат далечни планове за развитие на двустранното

...
Русия и Китай имат далечни планове за развитие на двустранното
Коментари Харесай

Лавров: Русия и Китай имат далечни общи планове. Берлин зове Пекин да не дава оръжие на Москва

Русия и Китай имат далечни проекти за развиване на двустранното съдействие. Това съобщи през днешния ден външният министър на Русия в Делхи на първата си персонална среща с китайския министър на външните работи Цин Ган в коридорите на форума на дипломатическите ръководители от страните в Г-20, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Лавров още веднъж поздрави китайския си сътрудник във връзка назначението му на този пост и изрази увереност, че Цин Ган ще обезпечи " последователност и постъпателно придвижване напред във всички насоки, съгласувани от (държавните) водачи, в това число в търговско-икономическата и културната сфера ".

" Имаме отиващи много надалеч проекти за развиване на двустранното взаимоотношение и, естествено, кондензиран външнополитически дневен ред с оглед ролята на Русия и Китай като стабилизиращ фактор за системата от интернационалните връзки ", добави ръководителят на съветската дипломация.

" Благодарение на стратегическата управителна роля на водачите на нашите страни връзките ни се развиват все по този начин устойчиво и крепко, като дават позитивен образец за двустранни връзки сред огромни сили ", означи Цин Ган. Той напомни " сполучливото " неотдавнашно посещаване в Москва на най-висшия китайски посланик Ван И (21-22 февруари) и постигнатите тогава " необятни договорености " сред двете страни.

Междувременно немският канцлер Олаф Шолц прикани Китай да не изпраща оръжия, с цел да оказва помощ на Русия във войната ù против Украйна, а вместо това да окаже напън върху Москва да изтегли войските си, съобщи Ройтерс.

Според Шолц е разочароващо, че Китай се е въздържал от наказание на съветското навлизане. Федералният канцлер обаче приветства напъните на Пекин за понижаване на нуклеарното напрежение.

" Моето обръщение към Пекин е ясно: използвайте въздействието си в Москва, с цел да наградите за евакуиране на съветските войски ", съобщи Шолц в тирада пред немския парламент. " И не доставяйте никакви оръжия на агресора Русия ", настоя Шолц.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР