Русия, ако положи усилия, със сигурност ще успее да установи

...
Русия, ако положи усилия, със сигурност ще успее да установи
Коментари Харесай

„Аржентинският Елцин“ може да се окаже по-ефективен от оригинала

Русия, в случай че постави старания, сигурно ще успее да откри разговор с новия ексцентричен президент на Аржентина. А и връзките сред отиващата си аржентинска администрация и Русия бяха много хладни, тъй че Москва в общи линии няма какво да губи тук.

Победата на либертарианеца Хавиер Майли на президентските избори в Аржентина стана сензация за целия свят. Повечето политически прогнози се провалиха тройно: на първичните избори те чакаха успеха на опозиционера Патриша Булрич, на първия тур – на Майли, а на втория - сегашния министър на стопанската система Серхио Маса.

Победата на десния популист обаче е напълно закономерна. В страната към 40% от популацията живее под прага на бедността, цените са се удвоили през последната година, а курсът на $ се е утроил. Следователно настояването на популацията за политически и стопански промени беше колосално. Днес е мъчно да се откри аржентинец, който да не назова настоящето време едно от най-лошите в историята на страната.

Популистките лозунги на Майли задоволяват идеално това искане на жителите. От това, което той предлага, две неща са основни. Първият е радикална промяна на държавния уред: понижаване на министерствата. Втората е „ шокова терапия “ за стопанската система: приватизация на нерентабилни предприятия, доларизация, съчетана с разпускането на Централната банка, занемаряване на доста обществени стратегии и понижаване на налозите.

Неговият екстравагантен облик и шокиращост (всички тези пози с бензиновия трион) единствено ускоряват благосклонностите на популацията, изтощено от безсилието на сегашната власт. Между другото, мнозина към този момент нарекоха новия президент аржентинския Тръмп или аржентинския Болсонаро. И това е много тъкмо съпоставяне. Въпреки че измежду руснаците тези апели за доларизация, „ свободен пазар “ и приватизация могат да разсънят и друга асоциация – с Борис Елцин, когато за първи път пристигна на власт.

Между тях обаче има значима разлика: аржентинецът не е унищожител на страната и неговите ограничения може да се окажат по-ефективни от тези на Елцин. Дори такава спорна стъпка като доларизацията може да бъде нещо положително в Аржентина.

Сега в страната има дузина разнообразни обменни курсове на $. Това освен затруднява живота на жителите, само че и води до приключване на мозъци: висококвалифицирани експерти избират да работят за задгранични компании, с цел да получават заплати в долари, а не в бързо обезценяващите се песо.

Освен това строгите условия за „ песосификация “, т.е. прехвърлянето от долари в песо на доларовите доходи по формалния курс при съществуване на два пъти по-изгоден „ сив “ курс, съвсем изцяло сковава всевъзможни опити на дребни и междинни бизнеса да излезнат на интернационално равнище и да работят със прилежащите страни. Така че концепциите на Майли могат да оказват помощ на бизнеса, да усилят заплатите и да задържат скъп личен състав.

Премахването на протекционистичните ограничения за Аржентина също е нужна стъпка, защото тези ограничения от дълго време са се трансформирали от бранители на локалните производители в убийци на конкуренцията. Първоначално това направи допустимо основаването на произвеждане на съвсем всевъзможни артикули в страната.

Към днешна дата обаче доста аржентински производители, заради неналичието на съперници, просто престанаха да се грижат за качеството и развиването на своите артикули, като в същото време надуха цените си. И тази обстановка явно изисква смяна.

Що се отнася до обществените стратегии, те са толкоз раздути в Аржентина, че натоварват тежко държавния бюджет, като в същото време понижават икономическата интензивност на популацията (по-лесно е да „ седите “ на помощи, в сравнение с да работите за стотинки) и вредят на бизнеса.

Всъщност през днешния ден не можеш да уволниш лентяй от работата му, тъй като правата му са по-добре предпазени от тези на работодателя му. Освен това намаляването на държавните разноски (които доста надвишават приходите) като цяло е една от най-необходимите ограничения за аржентинската стопанска система.

Също толкоз значимо е намаляването на данъчната тежест. Това е безусловно непостижимо както за жителите, по този начин и за предприятията: общият размер на налозите върху приходите от време на време може да доближи 70%, което от дълго време се е трансформирало в проблем. Затова в страната процъфтяват схемите за укриване на налозите и други заплащания, а най-находчивите бизнесмени придвижват икономическата си активност в други страни, с цел да избягат от фискалното задължение.

Ако Майли успее да усъвършенства данъчната система, това ще улесни завръщането на бизнесмени и експерти в страната, а също по този начин доста ще усили събираемостта на налозите, което ще има удобен резултат върху бюджета. Е, изгодите от намаляването на бюрокрацията в Аржентина надали изискват особено пояснение.

Майли има и редица други резонансни хрумвания. Например отводът да се причисли към БРИКС (която в последно време се трансформира в една от най-ефективните интернационалните стопански организации). Майли също заявява отвод от съдействие с Китай, Бразилия и Русия.

Има обаче съмнение, че сходни изявления са чиста проба популизъм. Разкланянето на новоизбрания президент пред МВФ и Съединени американски щати може да се изясни с очакванията му за помощ от тях (особено като се има поради курсът към доларизация).

Второ, същите Китай и Бразилия, дружно със Съединените щати, са измежду трите съществени търговски колегата на Аржентина във връзка с комерсиалния оборот и е малко евентуално нещо да се промени в това отношение. Между другото, самият политик към този момент изясни, че не е толкоз срещу търговията с Бразилия и Пекин, „ в случай че аржентинците желаят, дано търгуват “, а че има намерение да разчита повече на Съединени американски щати.

По едно време бразилският президент Жаир Болсонаро (и Доналд Тръмп) също участваха в нелепости във връзка с Китай, Русия и БРИКС. В последна сметка обаче Болсонаро не напусна БРИКС, той си сътрудничи добре с Пекин и Москва и единствено мързеливите не нарекоха Тръмп „ съветски сътрудник “.

Следователно, в случай че Русия постави старания, тя сигурно ще успее да откри разговор с новия президент на Аржентина (особено като се имат поради неговите десни консервативни възгледи), както направи с Болсонаро и различен извънредно прозападен аржентински президент Маурисио Макри. Между другото, връзките сред отиващата си администрация и Русия бяха много хладни (не същите като при двамата Киршнер), тъй че Москва по принцип няма какво да губи тук.

Голямата съветска диаспора в Аржентина също надали има от какво да се опасява - новият водач на страната като цяло е позитивно надъхан към имигрантите, изключително към тези, които могат да бъдат от изгода за стопанската система. Единственото, което не го устройва по пътя на миграцията, е достъпът на чужденците до безвъзмездни медикаменти наедно с жителите. Този въпрос обаче визира по-скоро бедната каста гости - най-вече от Перу, Боливия и Парагвай.

Заслужава да се означи, че Майли се разграничава от Тръмп и Болсонаро по това, че е доста по-гъвкав. Той е подготвен да промени подходи и възгледи, в случай че е належащо, а също по този начин знае по какъв начин да признае неточности. Например, той съумя да подлага на критика остро своя съотечественик, папа Франциск (който е извънредно известен в Аржентина), а по-късно да се извини и да каже, че почита и цени понтифика като глава на църквата.

А във връзка с БРИКС екипът на новия президент към този момент изясни, че няма нищо срещу организацията, просто към момента не вижда изгодите от присъединението, само че в случай че има такива, Буенос Айрес ще се причисли към блока. Тук не би трябвало да забравяме, че Майли е на първо място икономист и бизнесмен, което значи, че икономическата нужда постоянно ще бъде по-висок приоритет за него от всевъзможни политически въпроси.

И по същите аргументи той, сходно на Тръмп, е доста по-фокусиран върху вътрешните проблеми на страната, в сравнение с върху интернационалния дневен ред. Благодарение на това Тръмп, макар изобилието от нелепости и други популистки брътвежи, съумя да реализира съществени усъвършенствания в националната стопанска система.

Майли също има всички шансове за това. Не бива обаче да очаквате чудеса от него. Позицията на новия президент е доста сложна, защото той не управлява Народното събрание (по-малко от 10% от местата в Сената и по-малко от 15% в Камарата на депутатите), в който перонистите към момента имат болшинство. Това значи, че ще му бъде извънредно мъчно да прокарва своите законодателни начинания, даже и с поддръжката на други демократични сили.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР