Русенската опера традиционно ще отбележи Международния ден на музиката Първи

...
Русенската опера традиционно ще отбележи Международния ден на музиката Първи
Коментари Харесай

“Русе дирижира Операта” в Международния ден на музиката - 1 октомври

Русенската опера обичайно ще означи Международния ден на музиката Първи октомври дружно с жителите на Дунавската столица, като им даде опция да застанат на диригентския пулт пред популярния русенски оркестър.

Този път дружно с оркестъра на спонтанната сценаще застанат и солистите на русенския оперен спектакъл с някои от най-известните оперни арии.

Главният диригент на Държавна опера - Русе Димитър Косев, учредител на тази самодейност, още веднъж ще поддържа всички хора, за които е било детска фантазия или в този момент непринудено решат да застанат пред симфоничен оркестър.



Първи октомври е разгласен за Международен ден на музиката и се празнува за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. Православната църквачества и двама изявени църковни артисти и поети – преподобните Роман Сладкопевец и Йоан Кукузел. Може би и поради това през 1980 година във връзка 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, Първи октомври е разгласен за празник и на българските артисти и други музиканти.

“Русе дирижира Операта ” тази събота в 12 часа пред входа на Доходното здание.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР