Русе. В четвъртък, 14 април, от 18 ч уредникът в

...
Русе. В четвъртък, 14 април, от 18 ч уредникът в
Коментари Харесай

В Регионален исторически музей - Русе ще бъдат представени резултатите от археологическото проучване на Кале Широково през 2021 г.

Русе. В четвъртък, 14 април, от 18 ч уредникът в отдел „ Археология “ Деян Драгоев ще показа резултатите от археологическото изследване на Кале Широково през 2021 година, оповестиха за Агенция " Фокус " от РИМ - Русе. Късноантичната и средновековна цитадела е ситуирана на естествено предпазен скален нос, при сливането на реките Баниски и Черни лом. С целево финансиране от страна на Министерство на културата и поддръжката на Община

Две могили е проучена южната кула на най-вътрешната от трите крепостни стени, преграждащи скалния нос в м. Кръстовица. Резултатите надминават и най-смелите упования на археологическия екип. Разкритата кула и сектор от главната късноантична крепостна стена смайват със своите размери и техника на строеж. Изградени са от огромни - до 2 м в дължина, каменни блокове, върху част от които античните каменоделци са поставяли своите знаци и букви.

Документираната ширина на крепостната стена възлиза на внушителните 4,80 м. Благодарение на мощната си укрепителна система, построеното в средата на V в. Широковско кале съумява да преживее аваро-славянските нашествия от края на VI в., трансформирайки се в една от трите засвидетелствани замъци в Русенското поломие с регистриран живот в първата половина на VII в.

През средновековната ера укрепената територия е разширена. Карел Шкорпил допуска, че в руините на Широковското кале би трябвало да се търси упоменатия през XII в. от арабския географ ал-Идриси град Агранзинос. Други учени отъждествяват крепостта със средновековния български град Кръстовец.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР