Русе. Проведе се първата среща между местната власт и русенци

...
Русе. Проведе се първата среща между местната власт и русенци
Коментари Харесай

Обсъдиха правилата, по които ще действа Общественият съвет по околна среда в Русе

Русе. Проведе се първата среща сред локалната власт и русенци за установяване разпоредбите за работа на Обществения съвет по околна среда. Основната цел на съвета е гражданско присъединяване и надзор върху ръководството на въпросите, свързани с околната среда, оповестиха от пресцентъра на Община Русе .

„ Вярвам в гражданския надзор. Ако хората бъдат въвлечени в процеса, те ще бъдат осведомени в оптималната степен “, сподели кметът Пенчо Милков и добави, че всеки, който желае да стане член на съвета, може да го направи свободно.

„ Приветствам това. Общественият съвет би трябвало да е с отворен вход “, съобщи Давид Александров, съпредседател на съдружие РОД Интернешънъл.

Много въпроси бяха повдигнати от присъстващите, а главният бе по какъв начин русенци действително ще реализират надзор върху чистотата на атмосферния въздух.

„ Нормативно би трябвало да се разреши на жителите да влизат в предприятията “, сподели кметът.

При диалозите му с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов са разисквани готвените промени на методите, по които се ревизира активността на предприятията. Идеята е в инспекциите да се включат локалните омбудсмани и представители на основаните по места публични препоръки.

Част от русенци обявиха, че с цел да се усъвършенства качеството на въздуха, е належащо Регионална инспекция за опазване на околната среда Русе да построи нова лаборатория или да оборудва съществуващата, както и да се обезпечи газхроматограф.

„ Не можеш да протестираш, да съдиш, който и да е замърсител, в случай че не можеш да докажеш, че той замърсява “, показа Христина Момчилова, ръководител на организацията „ Екосевер “. Тя настоя да се образува екип и Русе да кандидатства за финансиране и закупуване на най-хубавата лаборатория за проучване на въздуха и водите и почвите. Момчилова поддържа работата на общината по създаване на екологичен кадастър, съдържащ информация за веществата, които „ влизат “ и „ излизат “ от предприятията и добави, че е належащо подобен да се сътвори и на национално равнище посредством закон.

На срещата пред присъстващите бе показан план за правила, по които да работи Обществения съвет. В края ѝ бе взето решението всеки от тях да ги прегледа и да даде оферти за допълнението и изменението им, до момента в който се стигне до общото им одобряване и приемане на идната публична среща.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР