Русе. Покачващата се заболеваемост от Ковид-19 и ограничителните мерки отмениха

...
Русе. Покачващата се заболеваемост от Ковид-19 и ограничителните мерки отмениха
Коментари Харесай

COVID-19 отмени Дядовден за втора поредна година

Русе. Покачващата се заболеваемост от Ковид-19 и ограничаващите ограничения анулираха и тази година провеждането на неповторимия мъжки празник Дядовден, който се отбелязва на 22 януари от над половин век в русенското село Черешово, оповестиха от пресцентъра на Областна администрация - Русе . Това обаче не попречи на регионалния шеф Анатоли Станев да поздрави жителите на селото, съумели да запазят традицията.

„ Напоследък като че ли забравяме за корените си и за това какъв мощен народ сме били и продължаваме да сме. Подобни традиции ни връщат към нашата същина, карат ни да преоткрием предишното си и да бъдем горди с него. Освен това те са още един тласък да се оправяме с провокациите пред нас, давайки си сметка, че единни постоянно съумяваме. “, написа Станев в приветствения адрес. „ Благодарен съм ви за това, което вършиме! Запазете живи родния обичай и обичаи. Уверявам ви, че ще ви поддържа във всяка самодейност. Искам повече младежи да се допрян до магията на неповторимия българския дух. “, добавя още регионалният шеф. Сред целите на Станев като регионален шеф ще бъде и развиването на културата в Русе и района. Специално внимание ще бъде отделено на българския обичай и обичаи.

„ Хората са обезпокоени. Имаше много заболели, четирима души починаха. Мисля, че е по-добре да опазим здравето си. Българщината я носим в душите си и се надявам, че още през идната година ще имаме опцията да проведем още веднъж това събитие. “, разяснява кметският наместник Сидер Златев. По последни данни заболеваемостта на 14-дневна база в региона към този момент надвиши 1000 на 100 000 души население.

Черешовската мъжка забава се организира на инат на дамите, които ден по-рано са чествали Бабинден и не са допускали съпрузите си до ритуала и трапезата. Замислена е от Дамян Хаджийски и Милчо Станчев, които към този момент са покойници. Двамата се оплаквали в локалната механа по какъв начин дамите ги подценяват. Именно поради това концепцията е била в тържествата да не се позволява присъединяване на дами, само че в последна сметка в днешно време мъжете разрешават на дамите да се включат.
На този ден определеният за „ Дядо на селото “ посреща в къщата си посетители от всички краища на страната и ги гощава обилно. След това той бива изнасян на ръце до уместно украсена магарешка каручка, която го води до селската чешма.

Там дядото се окъпва за здраве и се подарява с забрадка и сапун, по сходство на акушерката на Бабинден. След това на селския площад бабите посрещат всички с самун и сол и извиват кръшно хоро. Веселбата продължава на трапезата, а откакто си пийнат, мъжете произнасят скоропоговорката „ Сухо шише се суши на шосе ”.

Ако съумеят да я изрекат вярно три пъти, значи са същински юнаци и носят на пиянство. През годините петима мъже са ставали „ Дядо на селото “. Необходимо е обаче дядото да дава отговор на три основни условия: да е кореняк, да е остроумен и несъмнено да има внуци. На 22 януари 2020 година за десети следващ път бе определен 77-годишният тогава Марин Колев. Оттогава до момента празникът не се е състоял. По традиция празникът се провежда от кметството в село Черешово, локалното читалище, Община Сливо поле и компания „ МИР “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР