Русе. На 16 март в зала Култура“ на Община Русе

...
Русе. На 16 март в зала Култура“ на Община Русе
Коментари Харесай

12 организации от Русе обединяват сили за борба с домашното насилие

Русе. На 16 март в зала „ Култура “ на Община Русе бе подписан Териториален протокол за съдействие сред институции, Неправителствени организации и бизнес организации. Това оповестиха от пресцентъра на Общината.

В формалната намира се включиха представители на Община Русе, Русенския университет „ Ангел Кънчев “, УМБАЛ „ Канев “, Зонта Клуб Русе, Сдружение клуб Сороптимист Русе, Професионална гимназия по облекло „ Недка Иван Лазарова “, Общинска фондация „ Русе - град на свободния дух “, Райфайзенбанк, Кауфланд България, МИК БГ, Антоан Вилл и Център за развиване на устойчиви общности. Инициативата бе приветствана и от заместник-кмета на Русе Енчо Енчев.

С документа се дава начало на съдействието сред всички заинтригувани страни и Сдружение „ Център Динамика “.

Участниците ще имат разнообразни задължения в границите на това съдействие - шерване на информация за свободни работни позиции, както и подкрепяне на процеса по обезпечаване на образования за дамите, претърпели принуждение, с което да компенсират изчезнали умения за подготовка на автобиография или държание по време на изявление. В взаимозависимост от своята експертиза сътрудниците ще разпространяват казуса, ще обезпечат самостоятелен проект за образование и приемане на просветителна степен, опция за развиване на предприемачески умения, ще се ангажират и с други подкрепящи действия.

Подобен тип съдействие в интерес на претърпелите домашно принуждение е пилотно за България. Очаква се моделът да бъде тестван в район Русе в границите на план WEGO2 – “Постигането на икономическа самостоятелност – фактор за овакантяване на насилствена връзка ”. Проектът се осъществя в България от Центъра за развиване на устойчиви общности. До момента са извършени 16 срещи с представители на разнообразни бизнес компании, с цел да се увеличи тяхната сензитивност по тематиката.

Една от най-честите аргументи дамите да остават в насилствена връзка е тяхната икономическа взаимозависимост. Твърде постоянно самотните майки се осъществят мъчно на пазара на труда поради предубеждения от страна на бизнеса. Именно фирмите могат да бъдат основни играчи в сходни обстановки на домашно принуждение и да поддържат дамите, като им дадат опция и обективни условия на труд.
Още за плана можете да прочетете на формалния му уебсайт, а за неговата реализация в България - на интернет страницата на Центъра за развиване на устойчиви общности.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР